Påskeværet på Hadeland: 20 varmegrader, sol og oppholdsvær

SOL: Finværet holder seg gjennom påsken.

SOL: Finværet holder seg gjennom påsken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Skiføret forsvinner mens temperaturen stiger. Det blir fine muligheter til å være utendørs uansett på Hadeland i påskehelga.

DEL

Sola vil fortsatt varme over Hadeland resten av påsken. Temperaturen vil også stige ytterligere, til 12–13 grader gjennomsnittstemperatur på dagtid. Det kan periodevis bli enda varmere også, iallfall i solveggen.

Fra langfredag vil også nattetemperaturen ligge så vidt på plussiden, noe som fører til at snøen forsvinner enda fortere.

Kan bli 20 pluss

Flere steder på Østlandet kan gradestokken vise 20 varmegrader for første gang i år. Dersom det blir 20 grader, er det i så fall første gang i år. Den høyeste temperaturen så langt i 2019 ble målt i Bergen 5. april. Da var det 19,8 grader.

– I sør holder høytrykket stand, men viker litt på Sørvestlandet og i Trøndelag på søndag, oppsummerer statsmeteorolog Gunnar Livik til NTB.

– På alle høyfjellsområder i sør ser det veldig bra ut i påsken. Det er greit med snø. På Geilo for eksempel, er temperaturene godt nede på minus noen netter fram i tid, sier Livik.

Smøretips for ski og ansikt

For skientusiaster er det fortsatt løyper der de blir preparert, men også på 800 meters høyde på Hadeland tærer det nå på snøen. Skisporene flyter også ut utover dagen.

PASS PÅ: Tynnere ozonlag gir økt behov for bruk av solkremer som beskyttelse. Det er meldt om fortsatt finvær i høyfjellet i Sør-Norge.

PASS PÅ: Tynnere ozonlag gir økt behov for bruk av solkremer som beskyttelse. Det er meldt om fortsatt finvær i høyfjellet i Sør-Norge. Foto:

– Klart, pent vær og typisk gode påskeforhold. Føret holder til godt over påske. Smøretips: isklister tidlig på morgenen, senere rødt klister, meldte Øståsen skiløyper via Skiforeningens hjemmeside onsdag.

Ozonlaget over Norge er akkurat nå 20 prosent tynnere enn det som er vanlig i april. Det betyr økt risiko for solskader, melder yr.no. Det er derfor lurt å smøre seg i ansiktet under soleksponering på skituren til fjells.

Brann-hensyn

For mange hageentusiaster er påsken en mulighet til å drive utendørs. Det er også tida for å minne folk på at bråtebrenning kan få uheldige konsekvenser. Generelt sett meldes det om moderat brannfare i skogen på Hadeland, men det blir fort tørrere så lenge det ikke kommer nedbør.

ENDELIG: Mange venter med å plante ute til det er trygt for frostfrie netter.

ENDELIG: Mange venter med å plante ute til det er trygt for frostfrie netter. Foto:

Gran kommune har de siste 15 årene hatt en forskrift som sier at hageavfall- og bråtebrenning kun er tillatt utenfor tettbygd strøk fra 15. april til 31. mai. Brenning av halm og rydningsvirke er lov mellom 1. april og 15. mai. Det generelle bålforbudet i og ved skogsmark varer for øvrig fra 15. april til 15. september.

BRANNFARE: Der det ikke er snø, er det nå til dels svært tørt. Her fra en brann et tidligere år.

BRANNFARE: Der det ikke er snø, er det nå til dels svært tørt. Her fra en brann et tidligere år. Foto:

I Lunner er det ingen egen forskrift, men kommunen forholder seg til Forurensningsloven. Å brenne tørt hageavfall, hogstavfall og halm på jordet er tillatt, mens treverk, plank og søppel er forbudt. Kommunen oppfordrer folk til å ta hensyn og ikke brenne i boligfelt. I Jevnaker er det heller ingen forbud, men folk bes om å ta hensyn til omgivelsene.

Pollensesong

Når det gjelder pollensesongen er det nå moderat spredning av Salix-pollen, meldte pollenkontroll.no onsdag. Salix er en fellesbetegnelse på selje, pil og vier. Pollen sesongen for bjørk, or, hassel, burot og gress har ikke startet ennå.

Det varme været fortsetter også etter at påsken er over, gradestokken vil krype ytterligere oppover på rødt mens mai nærmer seg.

Artikkeltags