Slik bør du pakke bilen på tur!

– LITE Å PÅPEKE: Edgar Vestby (f.v.), Eva Vestby og Åge Lindahl var på plass hos Circle K for å bidra til økt trafikksikkerhet i påsken. – Det har vært lite å påpeke ennå, og folk er veldig positive, sa Eva.

– LITE Å PÅPEKE: Edgar Vestby (f.v.), Eva Vestby og Åge Lindahl var på plass hos Circle K for å bidra til økt trafikksikkerhet i påsken. – Det har vært lite å påpeke ennå, og folk er veldig positive, sa Eva. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I helga hadde NAF og Circle K aksjon for trygg påsketrafikk i Oppland.

DEL

VOLLA: Hensikten med aksjonen er å redusere antall trafikkulykker i påsken.

– Vi sjekker at folk har pakket bilene på en trygg måte, sjekker lufttrykk i dekkene og deler ut gratis is, reflekser og

PÅ BARSELBESØK: Gerd Fremstad var på veg fra Gjøvik til Maura for å besøke sitt nye barnebarn. På Volla fikk hun med seg refleksgaver fra Eva Vestby i Naf.

PÅ BARSELBESØK: Gerd Fremstad var på veg fra Gjøvik til Maura for å besøke sitt nye barnebarn. På Volla fikk hun med seg refleksgaver fra Eva Vestby i Naf. Foto:

fyller gratis spylevæske. Foreløpig har det vært lite å påpeke hos trafikantene, sier Eva Vestby, tillitsvalgt i NAF og Hans Olav Braathen som driver Circle K-stasjonene på Volla og Jevnaker.

Lørdag var begge på plass ved Circle K Volla. Responsen fra påsketrafikantene var utelukkende positiv.

– Dette var veldig hyggelig, vi er på veg for å besøke vårt nye barnebarn på Maura. Nå har vi fått med refleksvest som ekstra gave, sa en smilende Gerd Fremstad.

Usikret iPad?

Vestby og Braathen minner om at all løs last inne i bilen kan være farlig.

– En løs caps eller cd kan være nok til å gi en ordentlig trøkk ved en bråstopp, forklarer de.

Ifølge Statens vegvesen vil en bråstopp i 70 kilometer i timen føre til at en usikret iPad braser inn i seteryggen eller bakhodet med en kraft på 36 kilo. Det oppfordres derfor til å sikre alle harde gjenstander.

Braathen anbefaler bilister å investere i et bagasjenett til bilen for bedre sikkerhet.

Ulykker i påsketrafikken

  • I snitt skjer det 143 ulykker i påsketrafikken hvert år, ifølge beregninger Statens vegvesen har gjort mellom 2006 og 2015.
  • 4,3 personer dør i snitt i trafikkulykker i påsken, mens 18 ble hardt, i mange tilfeller varig, skadd.
  • De siste 2-3 årene har det vært en nedgang i ulykker, skader og dødsfall i påsketrafikken.

– Så langt i aksjonen har det sett greit ut med pakkingen i bilene. Ingen har vært særlig tungt lasta. Inntrykket er egentlig at folk pakker stadig mindre når de skal på påskeferie. Kanskje mange har det de trenger på hytta? sier Braathen, som var med på aksjonen på Jevnaker fredag kveld og på Volla lørdag formiddag.

GRATIS SPYLEVÆSKE: Jon Lima og familien er fra Fetsund, men stoppet på Volla på veg til påskeferie på fjellet. Der ble det gratis påfyll med spylevæske.

GRATIS SPYLEVÆSKE: Jon Lima og familien er fra Fetsund, men stoppet på Volla på veg til påskeferie på fjellet. Der ble det gratis påfyll med spylevæske. Foto:

Pakketips

• Pakk bilen smartest mulig. Den tyngste og største bagasjen skal legges nederst og innerst i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander.

• Sikre poser med mat.

• Kun myke ting i kupeen. Unngå at harde gjenstander ligger løst i bilen. Et lite kamera kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp.

• Sikre dyr du har med deg i bilen.

• Takboks er kun for skiutstyr og eventuelt klær. Takstativ, skiboks og innhold skal som regel ikke veie mer enn maks. 75 kilo, sjekk vognkort eller merkeverksted.

• Fyll riktig mengde luft i hjulene.

• Rens dekkene før du drar. Salt binder veistøv og annen forurensing på dekkene og gjør dem glatte. En boks med dekkrens kan være det som skal til for at dekkene får vise hvilke gode egenskaper de har.

(Kilde: Pressemelding fra Circle K).

Artikkeltags