Avisen Hadeland ved redaktør og ordfører i Gran har over tid prøvd å skape et inntrykk av at Gran kommune bør se om etter ny fylkestilhørighet. Det gis inntrykk av at det nærmest er uvesentlig hvilken fylkestilhørighet Gran skal ha. Det som er vesentlig er at Hadeland er samlet – hører vi.

LES OGSÅ: Anja (36) mener kommunen må få mer tid: – Folkeavstemning hadde vært på sin plass

Da må vi se på hvorfor kommunene ikke lenger er samlet.

Lunners politikere, der et stort flertall sokner til Grua og Harestua, ser sørover. Mange av innbyggerne pendler mot Oslo, men de bor fortsatt på Hadeland.

LES OGSÅ: Gran går inn for utredning: – Jeg stoler ikke på slike undersøkelser. Da kan du få det svaret du vil

Jevnaker ser mot Ringerike, men de er fortsatt en del av Hadeland. Kommunen har betydelige arealer – både jord og skog – på begge sider av Randsfjorden. Det samme er tilfellet med Gran kommune som er den største hadelandskommunen.

Alle tre kommunene er en del av Randsfjord-distriktet som forsyner kommunene med energi.

Hadelandskommunene har samarbeidet godt i årtier. Det gjelder skole, kirke og på mange områder innen samfunnsliv, næringsliv og samferdsel. Det er fra Oppland fylke bygd ny videregående skole på Gran i 2012. Ny tidsmessig ferge, som holder distriktet sammen, er bekostet av Innlandet fylke i 2022.

Så hvorfor denne «utakknemlighet» overfor vår fylkestilhørighet? Det må ordfører i Gran og redaktør i Hadeland forklare oss årsaken til.

Dersom spørsmålet om annen fylkestilhørighet for Gran skal vurderes, er det folket som må avgjøre det ved folkeavstemning i forbindelse med kommune/ fylkestingsvalg.