Hadeland har tidligere skrevet om Per Svendsen, som etter å ha kjøpt drømmestedet i Italia sammen med samboer Kari Hestnes, fikk påvist kreft i lysken. Han har tidligere hatt prostatakreft, og den ble fjernet for noen år siden. En rutinekontroll avslørte at kreften hadde kommet tilbake.

– Det nytter ikke å gi opp. Du må ha livsgleden og optimismen med deg. Og humor. Masse humor. Da klarer du det meste, sier Per Svendsen (68).

Tidligere denne uka var han og samboer Kari Hestnes i huset på Gran for siste gang. Nå er nøkkelen overlevert til ny eier. Den siste tiden i huset ble preget av kreftbehandlingen, som innebar å reise opp til Gjøvik hver dag for å få stråling mot kreft i lysken.

– Jeg må bare si at de som jobber der er helt nydelige mennesker. Det har vært så hyggelig, at jeg faktisk har gledet meg til å dra oppover.

Føler seg sterk

Både før, under og etter strålingen har Per følt seg sterk.

– Jeg er nesten i uforskammet god form. Da jeg kom hit igjen etter en periode i Italia, følte jeg meg som Ironman. Selv om jeg visste at jeg hadde kreft. Det var litt uvirkelig å få den beskjeden, men jeg tok den med fatning. Man må bare gjøre det beste ut av situasjonen.

68-åringen nekter å gi opp, og har fortsatt mange planer.

– Jeg står på og gir meg ikke. Jeg vil heller gi alt og dø med skoa på, enn å sette meg til og langsomt visne bort, sier han.

Per har bodd i gamlehuset på Gran i seks uker, mens han fikk stråling. Hver dag kjørte han selv bil oppover, og dro ned igjen etter at strålingen var ferdig. Bortsett fra den siste uka. Da fikk han trøbbel med bilen, og fikk taxi.

– En gang fikk jeg taxi med tre andre karer som skulle oppover i samme ærend. Alle spøkte og tullet og vi hadde det utrolig artig. Sjåføren sa etterpå at det var den hyggeligste turen han hadde hatt, og det var nok litt uventet, sier han og ler.

Til Italia for godt

Strålingen har noen bivirkninger, men ikke verre enn at han takler det fint.

– Jeg må ha i meg mye vann, og da må jeg jo oftere på do. Noen ganger kan det bli litt travelt, men det går fint med litt planlegging.

Nå er huset på Gran overlevert. Nye kapitler skal skrives, men det blir i liten grad i Norge. Den store villaen de har kjøpt i Italia lokker paret, og nå flytter de dit for godt.

– Det er Italia som er hjem nå. Her har vi allerede fått veldig mange gode venner. Vi håper også at våre venner fra Norge kommer på besøk, sier Per.

Ny test om tre måneder

Om tre måneder må han ta en psa-test for å se om verdiene har normalisert seg. Den tar han i Italia.

– Som et ledd i kreftbehandlingen, har jeg i forkant av strålingen fått sprøyter mot produksjon av testosteron, som er mat for den kreften jeg har. En gang i måneden har jeg fått besøk av en sykepleier hjemme i Italia. Det er ingen grunn til å reise hjem til Norge da, sier han.

Nå har han én slik behandling igjen, før han forhåpentligvis kan begynne å leve som normalt igjen.

– Vi har jo aldri følt oss så bra som etter at vi flyttet til Italia. Klimaet har gjort noe med oss, og samtidig har vi brukt kroppen mer enn før. Vi lever drømmen, og vi gleder oss til å fortsette på det kapitlet i livet. Det har bare så vidt begynt, avslutter han.