Petter Nyquist er oppvokst på Kolsås i Oslo og bor med kjæresten Mari og sine to barn. Han er fotograf og har deltatt på ekspedisjoner til Sydpolen, Mount Everest, Nordpolen og en rekke andre toppekspedisjoner.

Likevel føler han at dette er hans største:

Petter Nyquist forlot familien sin i november i 2014 for å leve nesten to måneder på gata i Oslo. Han hadde ingen penger eller mobil. Bare et simpelt videokamera til å dokumentere hvordan livet er i Oslos gater.

Allerede 24 timer etter at han dro ut, møtte han Svein Stang. Svein var villig til å dele mye. Han fikk minimalt med penger om dagen, men delte alt han hadde med Petter. Sveins største glede var å glede andre.

I november 2014 gikk han for første gang inn på Fyrlyset, Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmisbrukere på Grønland i Oslo. Her ble han møtt med et smil i døra. Da var tilstanden hans dårlig, skjegget langt og buksa skitten. Etter seks døgn og lite søvn var han mentalt sliten, han kjente angsten og lengtet etter en dusj. Her fikk han mat, nytt undertøy og det aller viktigste – en sovepose.

Ute på gata møtte Petter mange utfordringer. Som for eksempel å holde seg unna familien, ikke bry seg om hva andre tenker og å finne et trygt sted å sove.

Petter uteligger fikk høye seertall, og under Gullruten 2016 så fikk serien to priser. Petter fikk også Brosteinprisen av Kirkens Bymisjon for at han hjalp til med å synliggjøre mennesker i en sånn livssituasjon.

I hele uke 4 hadde Gran ungdomsskole «dykkeuke» hvor vi dypdykker ned i temaer. Vårt tema på 8. trinn denne uka var demokrati og medborgerskap.

Onsdag 23. januar startet vi dagen med å se sammendraget av Petter uteliggers serie på NRK. Når vi hadde sett ferdig filmen skulle alle 8.-klassingene møttes i gymsalen. Ingen visste hva vi skulle, men lærerne hadde sagt at det skulle være en overraskelse.

Vi i 8. trinn ble veldig overrasket av at Petter Nyquist hadde tatt seg tid til å komme å holde foredrag for oss. Foredraget handlet om hans ekspedisjoner og opplevelser han har hatt gjennom årene. Dette viste mange elever interesse over. Petter snakket mye om det å være en god medborger. Han hadde fokus på det å inkludere andre og å ikke dømme dem etter sin livsstil eller sitt utseende.

Tusen takk, Petter, for et fint foredrag!