Gå til sidens hovedinnhold

Forsøkte å betale med falsk 200-lapp

Artikkelen er over 3 år gammel

Inger Thorvaldsen hos Kiwi på Jaren opplyser til Hadeland tirsdag kveld at de har hatt en kunde innom som har forsøkt å betale med en falsk 200-lapp. Den falske seddelen ble i første omgang avvist av butikkens cashguard-system. Kiwi Jaren har ikke kasse der betjeningen har tilgang på pengene, men kassesystem der sedler mates inn i en automat. Denne er utstyrt med sensorer som skal bidra til å sikre at det er originale sedler som blir benyttet.

Ekspeditøren som stod i kassa da kunden skulle betale forteller at seddelen føltes litt tynnere og mykere enn originale sedler.

– Men jeg var ikke sikker, og forsøkte å få den inn i seddelautomaten. Den spyttet ut seddelen flere ganger, forteller hun.

 

Kunden skal ha forklart at han hadde fått seddelen i en kiosk, og betalte sine varer med en annen seddel. Han tok med seg seddelen etter at han hadde handlet.

– Vi ønsker å advare andre om at det er slike sedler i omløp. Vi har utstyr i kassa, og lysmaskin som viser de delene av sedlene som har merker som ikke synes i vanlig lys. Det er ikke alle som har slikt, sier Inger Thorvaldsen til Hadeland.

Politiet har ikke fått melding om flere hendelser med falske sedler.

– Det er viktig at vi får beskjed, og også gjerne får tak i slike sedler, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt til Hadeland.

Nede til venstre på seddelen kan du se et rektangel med en ring. Når du beveger seddelen i ulike retninger, ser det ut som ringen flyter, og du kan se et fargespill.

Se Norges Banks video som viser hvordan du sjekker om 200-lappen er ekte:

Ankerkjetting

Til høyre på seddelen kan du se en ankerkjetting som er integrert i papiret. Når du vipper på seddelen, ser det ut som kjettingen beveger seg. 

Sikkerhetsråd fra Norges Bank:

Vannmerke

Vannmerket i papiret blir synlig når du holder seddelen opp mot lyset. Vannmerket viser hodet på en lundefugl og valørtallet. Lundefuglmotivet benyttes på samtlige valører.

Sikkerhetsråd

Når du holder seddelen opp mot lyset, ser du sikkerhetstråden som en gjennomgående, mørk strek som er integrert i papiret. Teksten «NB» og valørtallet er lagt inn i tråden med liten skrift.

Nede til venstre på seddelen kan du se et rektangel med en ring. Når du beveger seddelen i ulike retninger, ser det ut som ringen flyter, og du kan se et fargespill.

Sedlenene er trykket på bomullspapir, som kjennes annerledes enn vanlig papir. Papiret har et smussavvisende belegg som gir en lett overflate. Hovedmotivet og flere detaljer på forsiden er trykket med kobbertrykk som er følbart. Langs kortendene er det trykket streker som blinde og svaksynte kan bruke til å skille valørene fra hverandre.

 

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.