Oppfordrer datteren til å ta kontakt

IKKE KONTAKT: – Hun har aldri gjort seg utilgjengelig tidligere, sier Anne-Britt om datteren som er meldt savnet.

IKKE KONTAKT: – Hun har aldri gjort seg utilgjengelig tidligere, sier Anne-Britt om datteren som er meldt savnet.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Anne-Britt har ikke hørt fra datteren sin siden mandag.

DEL

BRANDBU: – Den siste meldingen jeg fikk av henne var mandag klokka ti over halv fem, sier hun og kikker ned på mobilen.

Hadelands-jente meldt savnet i Oslo 

Moren forteller at datteren har slitt med spiseforstyrrelser de siste årene. I april ble hun innlagt for fjerde gang. Hun har fått medisinsk behandling på Lovisenberg, og psykiatrisk behandling på Ullevaal.

– Hun har vært fram og tilbake mellom de to stedene de siste seks ukene, forteller moren til 21-åringen.

Ingen sikre observasjoner – etterlyst også internasjonalt 

Anne-Britt forteller om tre år hvor datteren har vært ut og inn av ulike helseinstanser. Denne uka skulle det vurderes om hun skulle få plass på RASP (Regional seksjon spiseforstyrrelser), som både datteren selv og moren anser som det beste tilbudet. Der tilbys en helhetstankegang som de har opplevd at andre i helsevesenet mangler.

– Mandag da hun forsvant fikk hun beskjed om at hun ikke selv skulle få være med på møtet på RASP. Det frustrerte henne. Hun fikk også vite at hun skulle tilbake til akuttpsykiatrisk på Ullevaal, og dermed skulle tilbake i den gamle loopen mellom Ullevaal og Lovisenberg, forteller moren.

– Er dette hennes måte å si fra på at hun er så frustrert over situasjonen på?

– Jeg skal ikke spekulere i hvorfor hun har forsvunnet, men den siste meldingen jeg fikk tyder på at hun var veldig frustrert og fortvilet over ikke å bli hørt, forteller moren.

Hun har hatt noen tøffe dager, og håper for alt i verden at datteren gir lyd fra seg.

– Hun har alltid tatt telefonen når jeg har ringt. Hun har vært åpen, og aldri gjort seg utilgjengelig tidligere. Derfor er det ekstra sårt når det blir helt stilt. Hun har sikkert et ekstra stort behov for å snakke med noen akkurat nå, mener moren.

– Forrige uke sa hun «jeg har sittet og tenkt på at jeg kunne rømt, men jeg har jo ikke noe sted å rømme». Jeg tok jo ikke det seriøst, sukker moren som er bekymret for datteren.

– Jeg tror hun er så fortvilet. Hun har vært kasteball i helsevesenet så lenge og de har ikke noe tilbud til henne, sier hun.

- Mangler samordning

Når problemene rundt spiseforstyrrelsene har tårnet seg opp igjen har det vært en ny runde på venteliste, mens vekten har falt og situasjonen har forverret seg.

– Det er ingen som samordner behandlingen. På hvert sted må du gjennom en opptaksprøve, men svaret er bare «vi tror du ikke passer inn her». Så blir du bare sendt videre, sier moren.

Hun forteller om ei ressurssterk jente som ble syk etter videregående. Hun har vært ut og inn mange ulike steder siden den gang. Moren savner en helhetstankegang i helsevesenet, og er opptatt av systemet på et overordnet nivå.

– Det er ikke mitt ønske å klandre noen, men det er så utrolig trist at de ikke greier å se pasientene og helheten. Alle sitter på sine tuer og er bare opptatt av sine områder, fortviler hun.

- Ta kontakt

Moren håper datteren gir lyd fra seg, og kommer til rette før situasjonen blir enda mer kritisk.

– Håpet er at hun blir funnet og puttet inn på intensiven på RASP umiddelbart. At det ikke blir flere mellomløsninger, men at hun får den forutsigbarheten og tryggheten hun trenger.

Ønsker ikke å kommentere

Hadeland har vært i kontakt med Ullevål universitetssykehus og RASP. De ønsker ikke å kommentere saken.

- Vi er underlagt taushetsplikt som gjør det umulig for oss å uttale oss om enkeltpasienter, sier kommunikasjonsrådgiver Nina Olkvam.

Tips Oss
SMS/MMS: hltips til 2005 EPOST: tips@hadeland.no TLF: 61 31 31 32

Artikkeltags