Gå til sidens hovedinnhold

Politiet gjør nye undersøkelser på Hagens eiendom

Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag gjennomfører politiet nye undersøkelser på eiendommen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen. De har tatt i bruk et 3D-kamera som kan skanne både boligen og tomta i 360 graders vinkel.

To sivile politibiler og fire sivilkledde politifolk ankom Hagens tomt i morgentimene torsdag. Med seg hadde de et avansert 3D-kamera.

Romerikes Blad får opplyst at politifolkene kommer fra Kripos' egen 3D-gruppe.

Ifølge RBs opplysninger har politiet vært inne i boligen med kameraet. De har også gjort undersøkelser flere steder rundt på eiendommen.

Politiet ønsker ikke å kommentere hvilke undersøkelser de foretar seg, men bilder fra stedet viser at de har tatt i bruk et avansert 3D-kamera.

– Dette har vi lenge vært kjent med at politiet ønsket å gjennomføre. Vi synes det er betryggende at politiet foretar grundige undersøkelser, opplyser familiens bistandsadvokat Svein Holden i en SMS til Romerikes Blad.

Derfor omtaler Hadeland bortføringssaken

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen og Tom Hagen bodde i Ringstad i Gran kommune i flere år. De flyttet fra Hadeland tidlig på 80-tallet.

Tom Hagen er oppvokst på Jaren og har fortsatt stor familie i vårt distrikt.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er opprinnelig fra Gjøvik.

LES ALT OM BORTFØRINGSSAKEN HER

Skanner eiendommen

Politiet skal ha tatt i bruk et avansert 3D-kamera av typen Leica P20. Kameraet registrerer alt av bygningsmasse og geografisk område, som av politiet er betegnet som et åsted, ifølge politiets eget prosjekt for 3D-skanning.

Ved hjelp av kameraet vil politiet kunne få en nøyaktig 3D datasimulert modell i datamaskinen, hvor huset til Hagen-familien kan gjennomgås i detaljer. Kameraet kan skanne alt i 360 graders vinkel, og har de senere årene blitt benyttet til å gjøre undersøkelser av åsteder for ulykker, branner og drap.

3D-kamera kan gi politiet detaljer om åstedet, som kan brukes i mange år framover ved behov. Etter at operatørene av kamera har gjort jobben ferdig med å avfotografer og skanne hele åstedet, har politiet et godt verktøy for å kunne lage forskjellige scenarioer rundt hendelsesforløpet av en kidnapping eller et drap.

Med åstedet i 3D på datamaskinen kan også politiet lage animerte rekonstruksjoner av et hendelsesforløp.

Det avanserte kameraet har tidligere blitt benyttet i forbindelse med etterforskning av den store brannen i Lærdal i 2014, og helikopterulykken på Sollihøgda samme år.

3D-kamera:

 • 3D kamera har blitt benyttet av politiet siden 2014
 • Kamera kan registrere og bevare et helt åsted digitalt i mange år etter hendelsen
 • Kamera skader ikke spor på åstedet
 • Kan brukes til å animere hendelsesforløp
 • Lage rekonstruksjoner – ta åstedet inn i retten

Savnet i tre måneder

Torsdag er det nøyaktig tre måneder siden Anne-Elisabeth Hagen, kona til investoren og milliarderen Tom Hagen, sporløst forsvant. Det siste sikre livstegnet fra den savnede kvinnen er en telefonsamtale hun hadde med et familiemedlem klokka 09.14 onsdag 31. oktober – samme dag som hun forsvant.

Politiet startet umiddelbart etterforskning av forsvinningen og har hele tiden holdt fast ved en hovedhypotese om at den 38 år gamle trebarnsmoren er bortført mot sin vilje.

Blant annet ble det i boligen til ekteparet Hagen funnet et brev som inneholdt krav om et stort pengebeløp i kryptovaluta, samt trusler om hva som ville skje med Anne-Elisabeth Hagen og kravet ikke innfris.

Det er blitt gjort en rekke etterforskningsskritt i løpet av de tre månedene Hagen har vært savnet. Forrige uke ble det gjennomført et tre dager langt dykkersøk i Langvannet, som ligger grenser til Hagens eiendom.

Mandag opplyste politiet at det ble hentet opp gjenstander fra vannet som skal undersøkes. Torsdag vil politiet fortsatt ikke kommentere funnene.

– Saken etterforskes fortsatt med full styrke, med det mål å gjenforene Anne-Elisabeth Hagen med sin familie, opplyser politiet.

Ikke identifisert

Et av de kanskje viktigste sporene politiet har gått offentlig ut med, er to personer som ble fanget opp på et videoopptak av en gangvei utenfor innkjørselen til Futurum-bygget på Rasta, der Hagens ektemann Tom Hagen jobber.

Opptaket er gjort om morgenen 31. oktober i fjor.

– De to personene er fortsatt ikke identifisert, opplyser politiet torsdag.

FAKTA:

 • Politiet mener Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) ble ifølge politiet bortført fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog i tidsrommet mellom klokka 09.15 og 13.30, onsdag 31. oktober 2018.
 • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (68) – var tilbake i boligen klokken cirka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
 • Ti uker etter bortføringen, onsdag 9. januar, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen ble holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.
 • Det er så langt ikke kommet tegn på at hun er i live, og heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i utlandet.
 • Det er fremmet krav om løsepenger, utbetalt i kryptovaluta, og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene. De krever et større pengebeløp. Ifølge VG skal kravet være på 9 millioner euro i kryptovalutaen monero, som er nær usporbar.
 • Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.
 • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol har den siste uken gått ut med en offentlig etterlysning.
 • Et videoopptak viser tre personer, to gående og en syklist, som passerer Tom Hagens kontorlokaler 31. oktober. Syklisten ble tidlig avhørt og sjekket ut av saken. Det kommet tips om de andre personene, men de er ikke identifisert.
 • Onsdag iverksatte politiet søk i Langvannet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.