Bekreftet: Oppland og Hedmark slås sammen med tvang

Fra venstre: Andre Skjelstad(V), Geir Toskedal(KrF), Helge André Njåstad(FrP, kommunalkomitéleder), Frank Jenssen(H) og statsråd Jan Tore Sanner(H).

Fra venstre: Andre Skjelstad(V), Geir Toskedal(KrF), Helge André Njåstad(FrP, kommunalkomitéleder), Frank Jenssen(H) og statsråd Jan Tore Sanner(H). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Til tross for at de folkevalgte i begge fylker i fjor sa nei til sammenslåing, skal Hedmark og Oppland bli én region.

DEL

HADELAND: Dette ble onsdag morgen bekreftet i en pressemelding fra FrP, Høyre, KrF og Venstre.

Oppland og Hedmark slås sammen med tvang 

– Samarbeidspartiene er enige om en regionreform som skal styrke lokaldemokratiet og bidra til å desentralisere makt ved at oppgaver og ansvar flyttes fra stat til folkevalgte på regionalt nivå. Reformen skal også bidra til å redusere byråkrati og bidra til en mer effektiv offentlig forvaltning. Dette vil gi mer ressurser til tjenester som kommer innbyggere og næringsliv til gode, heter det fra regjeringen og samarbeidspartiene.

I pressemeldingen følger en liste over fylker som skal slås sammen til nye enheter.

Blant dem er Oppland og Hedmark. Først sa fylkestinget i øst nei, deretter fulgte opplendingene opp med et flertallsvedtak mot sammenslåing. Men nå har de fire partiene altså likevel bestemt om at en ny og større innlandsregion skal etableres.

Dette er Norges nye regioner

Finnmark, Troms og NordlandRegjeringen blir bedt om å gjennomføre en egen prosess der det blir brukt litt tid på å finne inndeling i Nord Norge for å få til 1 eller 2 regioner.
TrøndelagSammenslåing allerede vedtatt
Møre og RomsdaglSom i dag
Sogn og Fjordane og HordalandSammenslåing
RogalandSom i dag
Vest-Agder og Aust-AgderSammenslåing
Østfold, Akershus og Buskerud

Sammenslåing. Avtalepartene viser til prosessen mellom fylkestingene der avtalen mellom fylkene ikke førte frem og ber om at det blir utarbeidet ny avtale. I den forbindelse forutsettes det at målet om mindre byråkrati og en mer effektiv offentlig forvaltning følges opp. Sammenslåing av Østfold, Akershus og Buskerud skal samlet sett føre til færre ansatte i administrative stillinger, færre heltidspolitikere på regionalt nivå og mer ressurser til tjenester som kommer innbyggere og næringsliv til gode.

Vestfold og TelemarkSammenslåing
Hedmark og OpplandSammenslåing
OsloSom i dag

Artikkeltags