GRAN: – Jeg har veldig gode minner fra Thorbjørnrud, og det er veldig artig det Olav (Lie-Nilsen, red.anm.) har fått til de siste årene med flere utmerkelser for maten sin, sa Slagsvold Vedum mens han smakte på cheddar og «blå ku» produsert i hotellbassenget på Jevnaker.

Den tidligere landbruks- og matministeren, som blant annet gjorde seg bemerket i debatten rundt ostetoll, var i 2013 en av deltakerne under regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud.

Suppe og kick-off hos Skari

Nå handler det imidlertid om valgkamp og neste stortingsperiode. I den forbindelse skulle Slagsvold Vedum egentlig spise frokost med «folket» på Gran torg. Men i siste liten ble alle partilederne innkalt til møte hos rikskringkasteren, så dermed fikk de frammøtte bare en smakebit av partilederen som ifølge Nationens oversikt over meningsmålinger opplever betydelig framgang i alle landets fylker.

I løpet av en kort appell var han, ikke uventet, innom kommunereform, politireform, jordvern og Heimevernets framtid. I tillegg lover han at fylkesgrensen mellom Oppland og Hedmark skal bestå.

– Vi vil fortsette som gode naboer, sa mannen fra Stange i Hedmark.

Såpass god er tonen mellom senterpartistene i de to fylkene at Vedum kvelden i forvegen hadde vært på besøk hos granspolitiker Anne Marte Skari.

– Jeg hadde laget suppe til det du på godt norsk kan kalle en liten kick-off for valgkampen i Oppland. I tillegg til Vedum var vi en gruppe politikere fra Gran og Lunner som koste oss sammen og pratet om aktuelle saker på Hadeland. Det gikk blant annet i sykehjemsplassering, innbyggerråd og selvsagt rovdyrpolitikk, forklarte Skari.

 

Sp-lederen om ulv

Etter appellen på torget onsdag ble Vedum utfordret av Opplands listetopp Ivar Odnes til å si noe om nettopp ulv.

– Det er rent tragisk det jeg har sett gjennom TV-bildene her fra Hadeland og Toten. Det som har skjedd i sommer er en ren konsekvens av at miljøministeren sa nei til skyting av ulv i vinter. Her må vi få på plass en helt annen politikk, sa Sp-lederen.

Etter talen sin rakk Vedum å ta en prat med en håndfull eldre og yngre før turen gikk videre. Her kom det blant annet spørsmål om hva den tidligere statsråden mener om jordvern og informasjonssikkerhet.

– Vår valgkamp handler om å møte folk, lære og fange opp hva som er viktig for dem. Slik kan vi bli enda bedre representanter for dem på Stortinget, opplyste han.

 

– Vi går for to på tinget

Om Trygve Slagsvold Vedum ikke hadde grunn til å smile fra før, er det liten tvil om at medgangsbris gir selvtillit. Både til lederen selv og hans kollegaer ute i distriktene.

– Vi går for å få to representanter fra Oppland inn på tinget. Det har i for seg vært ambisjonen hele tiden, men de seneste meningsmålingene gir grunn til optimisme, sa Marit Strand (25) fra Øystre Slidre som innehar den potensielt svært viktige andreplassen på stortingslista.

 

Ifølge en meningsmåling gjennomført av Infact tidligere i sommer fikk Senterpartiet hele 23,9 prosents oppslutning, nesten en dobling siden forrige stortingsvalg der fasiten ble 12,3 prosent.

– Jeg har fått opplyst at 19,5 prosent skal være nok. Men jeg tillater meg ikke å ta noe for gitt før alle stemmer er opptelt, sa Strand.

Etter Gran stoppet Sp-bussen på Lena og Øyer.