Høyre sier nei - til folket?

FOLKETS DOM: – Senterpartiet ser ikke på folkets dom som et problem, skriver Trygve Brandrud i dette leserbrevet. Arkivfoto

FOLKETS DOM: – Senterpartiet ser ikke på folkets dom som et problem, skriver Trygve Brandrud i dette leserbrevet. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Lokalavisen vår forteller oss at Høyre sier «nei» til folkeavstemning. Ikke akkurat noen bombe. Men det reiser spørsmålet: Hvorfor er det de erklærte tilhengerne av kommunesammenslåing som er så negative til å la folket få komme til orde gjennom en folkeavstemning ? Jeg ser at begrunnelsene er at spørsmålet blir for enkelt, eller endimensjonalt som Lunner Høyres ordførerkandidat Lasse Lehre kaller det. Men i mitt hode dreier dette spørsmålet seg om nettopp dette: Slå sammen kommunene, eller fortsette det interkommunale samarbeidet. Ja eller nei.

Her kan du lese hva Høyre mener: Høyre-topper på Hadeland sier nei

Og her finner du Hadelands leder om temaet: Skepsis mot avstemning


Det er vanskelig å forstå at ikke folk flest skal kunne gi direkte uttrykk for sitt syn på dette spørsmålet ved en egen stemmeseddel ved høstens valg, når utredningene er presentert og valgkampen gjennomført. Det må være å undervurdere folkets røst.


Partienes valgprogram bør inneholde alt annet enn et slikt ja/nei-spørsmål. Stemmeseddelen skal brukes til å velge politisk retning i de neste 4 årene gjennom valg av programmer og personer. Det vil derfor være ødeleggende for velgernes mulighet til å påvirke kommunenes mange oppgaver i kommende periode dersom den vanlige stemmeseddelen må brukes til å uttrykke seg om ett enkelt spørsmål. Selv om det etter manges mening er et stort spørsmål.


Tar jeg ikke feil kommer flere av partiprogrammene til å være ganske runde i sine formuleringer om dette spørsmålet.
Avgjørelsen vil uansett bli tatt av kommunestyrene, for mange nye representanter på et av deres første møter. Da kan det være fint å støtte seg til et direkte råd fra folket.


I intervjuet sier Gran Høyres ordførerkandidat Rune Meier at han er redd en folkeavstemning kan skape harde fronter og et dårlig samarbeidsklima i framtida. Jeg tror mange som husker den toppstyrte sammenslåingen av Gran og Brandbu har et annet syn.


Norge er et godt land å leve i. Mange vil mene at dette skyldes at alle former for medbestemmelse i skoler, bedrifter og organisasjoner har mye av æren for dette.


Høyre har et godt poeng når det pekes på behovet for kunnskap om hva folk legger vekt på når de skal gjøre sitt valg. Men for det første har Fylkesmannen nylig gjennomført en undersøkelse om noe av dette. For det andre er det under planlegging en undersøkelse i Gran og Lunner i mars/april. For det tredje er det planlagt å holde flere folkemøter der ulike spørsmål og meninger kan drøftes. Og selvfølgelig skal valgkampen også dreie seg om dette.


Redaktøren i lokalavisen uttrykker på lederplass sin støtte til Høyres syn og begrunner det i tillegg med følgende bekymring: Mange sammenslåingsprosesser er stanset etter folkets dom i folkeavstemninger.


Senterpartiet ser altså ikke på folkets dom som et problem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags