– Ta med vanen om å kildesortere i påskeferien

EGET SYSTEM: Det går an å lage eget sorteringssystem på hytta.

EGET SYSTEM: Det går an å lage eget sorteringssystem på hytta. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Annenhver nordmann reiser bort i påskeferien. Grønt punkt Norge er bekymret for at det kan føre til en nedgang i kildesortering, fordi mange glemmer å ta med seg de gode sorteringsvanene på ferie.

DEL

Årets sene påske fører til at både sommer- og vinterhytter, campingvogner og feriehus blir tatt i bruk over hele landet. Ifølge NHO Reiseliv reiser 55 prosent av oss bort i påsken og nesten alle skal feriere i Norge. Det skriver Grønt punkt Norge i en pressemelding.

Tidligere undersøkelser Grønt punkt Norge har gjennomført viser at svært få tar med seg de gode vanene sine på ferie. I fjor svarte en av tre spurte at de tok fri fra kildesortering når de er på hytta.

Retur-bekymring

Det bekymrer Grønt punkt Norge, som frykter at returgraden på alle emballasjetyper kan gå ned i løpet av ferien.

– Vi er skuffet over at så mange legger igjen de gode vanene sine hjemme. Egentlig burde vi vært enda flinkere til å sortere i ferien når vi har bedre tid, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt punkt Norge.

I en ny undersøkelse som Kantar TNS har gjennomført for Grønt punkt Norge, har nordmenn blitt spurt om hvilke grunner de tror det er til at mange ikke kildesorterer plast. Der svarer 40 prosent at hovedgrunnen er at de mangler et godt system under kjøkkenbenken.

Lag eget system

– Det er mange som har et kjempegodt system hjemme, men ikke på hytta. Men det er det enkelt å gjøre noe med. Bruk et par timer denne påsken til å sørge for et godt kildesorteringssystem der du ferierer, sier Røine.

Mange skylder også på at det ikke finnes system for sortering der de ferierer. Det er ikke nødvendigvis riktig. Stadig flere kommuner tilbyr resirkulering også for hytteavfall.

– Sjekk hjemmesidene til din hyttekommune hvordan hytterenovasjonen fungerer der du skal på ferie. Du kan også sjekke sortere.no, skriver Grønt punkt Norge i pressemeldingen.

Ta med emballasje

Har du ikke tilbud om kildesortering der du skal tilbringe påskeferien har Jaana Røine en klar oppfordring.

– Ta med deg emballasjen din hjem og resirkuler den der. Har du vært flink og skylt plastemballasjen og drikkekartongen, vil det ikke være noe problem å ta den med seg tilbake, sier hun.

LES OGSÅ: Fortviler over søppel fra bilister: – Vi plukker og plukker

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.