Gå til sidens hovedinnhold

Pst ... ja, jeg vet du er sliten av å holde fokus på covid-19

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, jeg vet du er sliten av å holde fokus på covid-19, men jeg prøver meg likevel på et forsøk på å holde fokus – og bidra med forståelse av hva vi kan risikere om ikke nettopp du og jeg klarer det. Vi leser om økte smittetall i Norge og om sykehus som begynner å slite med kapasiteten – igjen.

Hva risikerer vi om vi ikke holder ut? Vi ser den lite ønskede utviklingen i Norge, i likhet med i Finland – mens i Danmark går «alt så meget bedre» – grunnet tøffe tiltak over tid. Vel – andre land som til dels har hatt bedre tilstander tidligere under pandemien er nå virkelig «ute å kjøre». Eksempler. Ser en på dødelighet, Covid-19-relaterte dødsfall, de siste 14 dager ligger Sverige åtte ganger over nivået i Norge, Litauen 16 ganger over oss, Polen 27 ganger over oss og Tsjekkia 80 ganger over norsk nivå!

Tsjekkia er det land i Europa, hvis en ser på land med over 100.000 innbyggere, som har høyest dødelighet under hele pandemien! Har du Praha på din «bucketliste» over besøk, bes du utsette det besøket betraktelig i tid. Vi har alt å vinne ved å bidra til å holde smittespredningen nede, og mye å tape ved å glemme smittevernet. Lykke til! (Ja, jeg er også sliten – men vi må holde ut).

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.