Jeg takker avisen Hadeland for informasjon om rådyr og deres behov for foring når snøen er så dyp og kram.

Da det kom store mengder snø på kort tid, startet jeg foring og fikk godt besøk utenfor trammen. Maten var vurdert nøye, men pussig nok ble en banan som fulgte med en favoritt. Da de fikk en kvist med druer plukket de dem omhyggelig av kvisten. Ikke tradisjonell kost i skauen på Harestua, men det har blitt noen bananer of druer siden også. Gulrøtter, epler, kål, (kokte) poteter og havregryn er andre favoritter. Kiwi og Rema 1000 har vært velvillige og solgt «fortsatt god» til en billig pris. Det har i hvert fall blitt nok til at å komme innom trammen har vært verd turen.

«Min flokk» består av en hann, tre hunner og en årsgammel kalv, etter beste, amatørmessige vurdering. Sjøl føler jeg meg nesten integrert i flokken. I alle fall er katten min det. Han beundrer dyrene, og sitter ute og venter når tiden nærmer seg. Flokken på 4–5 er trofaste gjester og vi kjenner hverandre. Hannen lar hunnene forsyne seg først – enten en skikkelig gentleman, eller kanskje tøffelhelt. Den ene råa venter antakelig nedkomst i mai/juni. Hun hviler seg to meter fra døra mi mellom matinntak.

Hun skal naturligvis føde der hun hører til, ute i naturen. Våren blir rimeligere for viltet, men kanskje er det riktig at vi innser at folks liv og viltets liv har endrede forutsetninger. Kanskje må vi tenke litt annerledes?

Spørsmål fra meg til de som vet: Kan det tenkes at individuelle husstander, som legger ut mindre mengder mat på hvert sted, og dermed får færre gjester, bidrar til å hindre spredning av eventuelle sykdommer? Vi ser dyra på nært hold, følger interessert med, kjenner igjen individene (etter en stund og med trening) og vil antatt oppdage eventuelle avvik og endringer. Visst skal de ut i skauen; denne uterestauranten stenger når våren kommer. Ingen tvil om det.