Gå til sidens hovedinnhold

Rallyarrangør Jan Erik (52) om Lygnasprinten: – Det er vondt å avvise folk som vil bidra til folkefest

– Det var en vanskelig avgjørelse, men i år blir det kjørefest for sultne rallysjåfører i stedet for folkefest for et ivrig publikum.

Dette sier presseansvarlig og funksjonærsjef i NMK Hadeland, Jan Erik Thaulow (52), foran lørdagens utgave av Lygnasprinten. Klubben har bestemt seg for å arrangere sitt tradisjonsrike rally, men de ønsker ikke publikum langs løypa i skogen.

Strenge regler

– Etter mange runder med for og imot har vi bestemt oss for å gjennomføre løpet som planlagt. Dette vil selvfølgelig skje etter meget strenge covid-19 regler med fokus på avstand, munnbind og et krav om at folk holder seg kun sammen med sin egen kohort. Vi har full støtte fra kommuneoverlegen, sier Thaulow.

Arrangørene har gjort vurderinger helt fram til avgjørelsen ble tatt.

– Nøkkelen er at folk har minimal kontakt med hverandre. Hvis førerne må ut av bilen skal avstanden være to meter. Vi har ekstra vakter som passer på at alt går riktig for seg, sier Thaulow.

Løpet arrangeres også uten service.

– Førerne/kartleserne får kun mulighet til å bytte dekk og montere ekstra lys i avstengt reguleringsområde, i tillegg til å fylle bensin. Start og mål blir på Lygna. Totalt skal det kjøres fire fartsetapper, sier Thaulow.

– Fartsetappene Helgedalen og Sagvollen skal kjøres to ganger. Det betyr totalt 58 kilometer med fartsetapper. Maksgrensen med 100 biler (200 deltakere) er for lengst nådd. Vi har folk på venteliste. Deltakerne kan se fram til fantastiske vinterveger, opplyser Thaulow.

Ingen folkfest

Lygnasprinten har alltid vært folkefest med fullt av folk rundt hele løypa. Slik blir det ikke i år.

– Vanligvis legger vi at til rette for at folk skal få oppleve Lygnasprinten live ute i skogen. I år ønsker vi ikke publikum på arrangementet. Vi kan ikke nekte folk å gå på ski eller oppholde seg i skogen, men vi har ikke lagt til rette for parkering eller noe for publikum. Vi håper at publikum forstår vår avgjørelse. Lygnasprinten går uten publikum. Det er vondt å avvise folk som vil bidra til folkefest når de beste rallyførerne gjester Hadeland, men vi hadde ikke noe valg. Myndighetene krever strenge smittevernregler for at vi skulle få arrangere løpet. Så får vi håpe på bedre tider i 2022, sier Thaulow.

Bildeserie

SE BILDENE: Disse møtte vi på rally Lygnasprinten i 2020

Han legger til at klubben er i dialog med et TV-selskap som kanskje skal streame arrangementet live på Facebook.

– Det beste rådet vi kan gi til folk som vil se Lygnasprinten live i år er å melde seg som funksjonær eller sperrevakt. Da får de en gul vest og får bidratt som arrangører.

Solberg kommer

Selv om rallyet ikke har NM-status, er interessen enorm. Alle de store kanonene som ikke kjører VM er på plass.

– Duoen Ole Christian Veiby/Jonas Andersson er blant deltakerne i den største klassen. Vi gleder oss over stor påmelding i klasse 15 (historiske biler). Her stiller Henning Solberg med en Ford Escort mk1, i spissen for 18 deltakere, sier Thaulow og nevner opp følgende lokale deltakere: Sindre Backe/Mads Johansen, Tommi Kristiansen/Stian Kristiansen, Jan-Widar Jahrmann, Lars Morten Berntsen, Edvall Martin Stenberg, Jørgen Nordhagen og Frank Tore Bekkåsen.

Kommentarer til denne saken