Muslimer fra hele Hadeland samlet seg for å feire at fasteperioden er over. Alle hadde med hjemmelaget mat til arrangementet hvor barna fikk gaver og godteri. Mennene forteller at voksne, over 15 år, er med på fasten som varer fra 03.00 til 23.00.

– Ramadan er tøffere her enn i hjemlandene våre. Her står sola opp tidligere og går ned senere, forteller Osman Muhamed Omar og Mohammed Barre, to av lederne for arrangementet.

De to mennene forteller at muslimer fra mange land var samlet til feiringen på LHL-huset. Blant nasjonalitetene var Somalia, Sudan, Eritrea, Syria, Afghanistan og Liberia.

– Nasjonalitet spiller ingen rolle. Feiringen handler om at alle skal være hyggelig mot hverandre og vise hverandre respekt, sier de to mennene.

Fasten i ramadan er en av islams fem søyler, og en religiøs plikt for alle muslimer. Fasten varer i 30 dager og i denne perioden skal man gi avkall på mat og drikke fra daggry til solnedgang. I utgangspunktet skal alle muslimer delta, men barn, syke og gamle er fritatt. Det er også kvinner som har menstruasjon, er gravide, nettopp har født eller ammer.Id er den påfølgende festen som begynner etter ramadan. Feiringen varer i tre dager.

Kilde: Store norske leksikon

Bildeserie

Bildeserie: Stor feiring av id