Det skal ikke så mye til før hun blir sint, og når det skjer blir hun så sint at hun miste besinnelsen. Det går utover barna og mann, de hun elsker høyest. Er det denne personen hun vil være, og hvor kommer raseriet fra?

I 2016 fikk Monica Isakstuen Brageprisen for sin roman «Være snill med dyrene» som tok opp utfordringer knyttet til skilsmisse og delt omsorg. «Rase» kan leses som en forlengelse, med lik tematikken. I denne romanen møter vi en kvinne som på noen få år har rukket å gifte seg på nytt og fått tvillinger, i tillegg til en datter fra et tidligere ekteskap.

Til tross for et tilsynelatende harmonisk familieliv, sliter hovedpersonen med et ukontrollert sinnet. Hun får rett og slett raserianfall daglig, og ofte i møte med sine barn på åtte og fire år. Hun skjønner ikke hvorfor hun blir så sint, og blir redd for hva hun kan finne på å gjøre mot sine barn dersom hun ikke tar seg sammen.

Hun ser ingen løsning på raseriet, men hun vil ikke fraskrive seg ansvaret for oppførelsen, for det påvirker hele familien, spesielt barna. Hun begynner å gå til psykologen men samtalene leder ingen vei, og hun sitter igjen med en følelse av å være alene. Alene med sine egne tanker som holder på å ta liv av henne, og alene i kampen om å leve med, og oppdra småbarn.

I romanen for vi innblikk i hvordan hovedpersonen forholder seg til, og reflektere over sin egen hverdagshåpløsheten. Hvordan er det mulig for en kvinne å balansere rollen som mor og kone uten å miste seg selv, og kontroll over livet sitt. For det er akkurat det som skjer. Det veksles mellom fortiden og nå tiden gjennom hele romanen, noe som forsterker og samtidig oppklarer hvor sinnet kommer fra.

Isakstuen har en utrolig emne til å skildre alvorlige temaer på en sterk, poetisk og humoristisk unik som gjør at enhver småbarnsmor vil kjenne seg igjen i. «Rase» er en roman som vil fange deg fra start til slutt. Anbefales på det sterkest!