Jevnaker Historielags Sommertur 29 juni- 1 juli 2018

Jevnaker historielag arrangerte sommertur til Røros.

Jevnaker historielag arrangerte sommertur til Røros. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Jevnaker Historielags påmeldte medlemmer møtte til sommertur på Jevnaker, for avreise til Røros, tidlig morgen 29. juni. Det var en flott sommerdag og vi gledet oss. Turen gikk over Eina-stranda og videre til Gjøvik med en liten stopp på Biri. Videre tok bussen veien over Ringebufjellet, og vi ankom Lundes Turisthandel hvor vi spiste viltgryte med dessert. Så gikk turen over fjellet, i storslått natur og ville fjell, til Alvdal. Her ble det en stopp for is, det var virkelig varmt. Så reiste vi videre til Røros og ankom Bergstadens Hotel, hvor vi skulle bo i to dager. Vi ble godt mottatt på det fine hotellet, og vi møttes på kvelden til en flott sommer-buffé. Til kaffe, ble vi underholdt med hyggelig, levende musikk av en svensk musiker, som også inviterte oss til dans.

Dag 2 ble det omvisning i den unike og flotte Røros Kirke. Guiden Berit Opaker, fortalte oss om kirkens historie. Meget flott opplevelse. Guiden Berit tok oss også med rundt i by- gatene og fortalte oss historien om gruvebyen, livet her og om gruvearbeiderne. Underveis på vandringen fikk vi servert en lokal suppe på Kaffestuggu. Nydelig mat. Guiden Berit møtte oss igjen etter lunsj, og fortsatte og fortelle oss om gruvedrift, hvorpå turen endte på Røros museum. Vi avsluttet dagen med flott sommer- buffèt, hyggelig samvær og god prat.

Dag 3 måtte vi reise hjemover etter en smakfull frokost og trivelig opphold. Første stopp Aukrust-senteret Flåklypa. Så gikk turen over Friisvegen. Friisvegen er den høyeste fjellovergangen mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen. 1158 m o h. Inne på fjellet, ved Friisbua, møtte vi Svanhild Bjørge, som driver Måsaplassen sammen med sin sønn, og hvor vi skulle spise lunsj senere. Hun entret bussen og ble med oss siste bit over fjellet og fortalte oss om veiens historie og om Friisbua, steinhytta som ble bygget av forfatteren og professoren J.A. Friis i 1878. Friis ferierte her i fjellet i mange år, noe han har beskrevet i boka «Til fjeld i Ferierne. Jæger og Fiskerliv». Han betydde mye for området, og for at veien ble bygget over fjellet i begynnelsen av 1900 tallet. Bussen stoppet for en fotostopp, ved veienes høyeste punkt og guiden Svanhild fortalte navnene på fjellene rundt oss. Fantastiske syn over fjell og vidder. Svanhild ble med ned til Måsaplassen, hvor vi ble servert en nydelig lunsj. Etter mat gikk reisen ned til Ringebu Stavkirke, fra byggeår ca. 1220. Guiden fortalte om kirkens historie og kirkebygget. Vi gikk så opp til Ringebu Prestegård fra 1743 hvor vi fikk høre historien om gården. Det ble også tid til kaffe mm i den nydelige rosehagen. Så måtte vi tenke på hjemveien som gikk om Lillehammer og hjem til Hadeland. Alle var enige om at vi hadde hatt en flott tur!

Artikkeltags