I mørket kan refleks bety liv eller død

HUSK REFLEKS: Seniorrådgiver Rita Aarvold i Statens vegvesen oppfordrer til bruk av refleks.

HUSK REFLEKS: Seniorrådgiver Rita Aarvold i Statens vegvesen oppfordrer til bruk av refleks. Foto:

I 2018 ble tretten fotgjengere drept i trafikkulykker. Fem av ulykkene skjedde i mørket, og til sammen var det seks personer som omkom i disse ulykkene.

DEL

– Fire av de seks brukte ikke refleks, og alt for mange av oss velger å la refleksen ligge ubrukt i lomma eller hjemme i kommodeskuffen, sier seniorrådgiver Rita Aarvold i Statens vegvesen i en pressemelding.

– 40 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket, og en bilist som kommer mot deg i 50 km/t, har kun to sekunder på å se deg. Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters hold. Med refleks, ser bilisten deg åtte sekunder tidligere, tilsvarende 140 meters hold, sier Aarvold, og legger til at du er synlig på 400 meters avstand dersom bilen bruker fjernlys.

Ifølge tellinger utført av Trygg Trafikk, bruker fire av ti nordmenn refleks. Det er voksne over 30 år som er de dårligste, og menn er i flertall – mens barna er de flinkeste.

Aarvold oppfordrer alle til å finne fram refleksen nå når mørketida er her for fullt.

– Velger du å gå med synlig refleks, reduserer du risikoen for ulykker med 85 prosent, påpeker Aarvold.

Hun anbefaler hengende reflekser, refleksvest, eller slapwrap rundt arm og/eller ankel.

– Bruk sunn fornuft. Det viktigste er at du gjør deg mest mulig synlig når du beveger deg langs veier og gater i mørket, avslutter Aarvold.

Artikkeltags