I dag kan «Granavollen-erklæringen» bli presentert

PRESSE: Det var mye folk på Granavollen da Erna Solberg og co. holdt pressekonferanse før forhandlingene startet.

PRESSE: Det var mye folk på Granavollen da Erna Solberg og co. holdt pressekonferanse før forhandlingene startet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den nye regjeringserklæringen får sannsynligvis navnet «Granavollen-erklæringen».

DEL

I hvert fall om man skal tro det VG skriver.

Etter fjorårets forhandlinger, da Venstre gikk inn i regjeringen, har det støtt vært referert til Jeløya-avtalen. Ikke minst lokalt har det vært spekulert i hva fireparti-regjeringens enighet vil bli skrevet inn i historiebøkene som. Både Granavollen, Granavolden, Gran og Hadeland har vært nevnt som aktuelle stedsangivelser.

«Onsdag kveld jobbet partilederne sammen med finpussen av det som blir Granavollen-erklæringen», skriver VG onsdag kveld.

LES OGSÅ: – Nå skal et nytt kapittel i norsk historie skrives på Granavollen 

I dag klokken 14 samles landsstyrene i Høyre, Frp, Venstre og KrF for å ta stilling til resultatet av forhandlingene, som startet 2. januar.

Ikke bare applaus

Onsdag varslet Unge Venstre-leder Sondre Hansmark at minst ti landsstyremedlemmer vurderer å stemme ned regjeringsplattformen hvis den inneholder endringer av abortloven.

– Vi er ikke innstilt på å utvide regjeringen for enhver pris. Om man drar regjeringen lenger vekk fra Venstre, ser jeg ingen grunn til å stemme for plattformen, sier Hansmark til Vårt Land.

Venstres landsstyre består av 38 medlemmer.

Det er spesielt klima, abort og innvandring som har vært de vanskeligste sakene, og som var årsaken til at de planlagte landsstyremøtene mandag, ble avlyst

Rød profil

I KrF er det ifølge den røde Trønder-profilen Odd Anders With flere nettverk som jobber for å påvirke enkeltpersoner for å stoppe partiet fra å gå i regjering, melder Trønder-Avisa.

With er en av initiativtakerne bak Drivkraft, som er et nettverk av røde politikere i KrF. De vil jobbe fram til siste slutt med å overbevise partifeller som skal avgjøre saken torsdag.

– Det er jo naturlig at prosessen ikke er slutt når den er på sitt viktigste, sier With til avisen.

– Vi har kontinuerlig kontakt med enkeltpersoner som sitter i de organene som får mulighet til å avgjøre saken torsdag. Både i landsstyret og stortingsgruppa, sier With.

– Skuffet

KrFs røde baktropp, som har rolle som referansegruppe, får ikke se plattformen før det avgjørende møtet torsdag. Det var Vårt Land som først omtalte opplysningene, som NTB fikk bekreftet tidligere på onsdag.

KrFs forhandlingsdelegasjon, med nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad samt Erik Lunde fra Oslo KrF, har konsekvent unngått å gi viktig informasjon til referansegruppen, blir NTB fortalt.

Grunnen til at en referansegruppe med rødt flertall ble satt ned, var KrFs opprivende strid om retningsvalg og ønsket om å få hele partiet med på det borgerlige regjeringsprosjektet.

Fylkesleder Ingelin Noresjø i Nordland sitter i gruppen og sa tidligere onsdag hun ikke har blitt kalt inn til et nytt møte.

– Jeg er ikke så overrasket over det. Min oppfatning har vært at vi skulle gi råd underveis, sier hun til NTB.

– Men jeg registrerer at andre har hatt forventninger om dette og er skuffet, så vi burde kanskje ha vært samlet, sier Noresjø, som ønsket samarbeid med Ap og Sp.

Lang vei 

Et annet spenningsmoment i forhandlingene er hvor mange og hvilke statsrådsposter KrF kan få. Venstre har i dag tre statsråder.

Statsminister Erna Solberg (H) har i mange år hatt som mål å samle de fire ikke-sosialistiske partiene i regjering. Men i 2013 klarte de ikke å bli enige om en regjeringsplattform. Forhandlingene endte med at Høyre og Frp dannet regjering med en samarbeidsavtale med Venstre og KrF.

Etter valgseieren i 2017 ville ikke KrF ha en ny samarbeidsavtale. Samtidig besluttet Venstre å søke regjeringssamarbeid, og partiet gikk inn i Solberg-regjeringen for ett år siden.

Vanskeligere for Venstre å samarbeide med KrF enn med Frp

I Venstre er flere overrasket over at det har vært vanskeligere å forhandle med KrF enn med Frp i regjeringsforhandlingene, skriver Klassekampen.

De to partiene har stått skulder til skulder i flere saker de siste fem årene, men i forhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland har stemningen snudd. En vesentlig årsak er at folk i Venstre er mer åpne for å inngå kompromisser på innvandring og klima enn på abort og rus, sier kilder i Venstre til avisen.

– Jeg har snakket med en del venstrefolk som er sjokkerte over at det skulle bli vanskeligere å danne regjering med KrF enn med Frp, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til avisen.

Hansmark sitter i partiets landsstyre som torsdag ettermiddag klokken 14 samles på Gardermoen for å ta stilling til forslaget til regjeringsplattform som skal ha blitt ferdigforhandlet onsdag kveld. Også landsstyrene i Høyre, Frp og Venstre setter seg ned på samme sted til samme tid for å gå gjennom sluttresultatet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken