Rema 1000 anmelder 120 søndagsåpne butikker

Oslo, Norway 20150715.
Illustrasjonsbilder: Logoer, Oslo. REMA 1000
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Oslo, Norway 20150715. Illustrasjonsbilder: Logoer, Oslo. REMA 1000 Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan anmelder 120 av konkurrentenes butikker for brudd på reglene for søndagsåpne butikker.

Reitan vil levere anmeldelsen til Oslo-politiet klokken 13, melder NRK.

Rema 1000-sjefen mener butikkene fra Norgesgruppen, Coop og Bunnpris har brutt lov om helligdager og helligdagsfred ved å bruke for store arealer når de holder åpent på søndager.

– Dagens regelverk håndheves ikke, og for de som utnytter det, øker omsetningen. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, sier Reitan til kanalen.

Hadeland har snakket med kjøpmennene på Rema 1000 i Gran og på Grua. Ingen av dem var kjent med anmeldelsene da vi var i kontakt med dem klokka 12.20 mandag. Senere på dagen viste det seg imidlertid at Kiwi Gran er blant forretningen som er på lista over anmeldte butikker.

I en pressemelding lagt ut på Rema 1000 sine hjemmesider begrunnes anmeldelsen med drudd på § 5 som omhandler salgsareal.

- Loven viser til at utsalgssteder som i det vesentlige selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 kvadratmeter, kan holde åpent på søndager. Butikkene REMA 1000 har anmeldt tjener gode penger på å plassere varer i vindfang og deler av butikken som ikke omfatter lovlig kvadratmeter. Resultatet er at faktisk salgsareal i mange tilfeller kan være opp mot det dobbelte. Enkelte butikker velger også å holde hele butikken åpen eller henter varer til kunder fra avstengte områder, heter det i pressemeldingen.

- Dagens situasjon er helt klart til ulempe for de som faktisk retter seg etter loven –  og ikke minst for kundene som forledes til å tro at de aktuelle butikkene faktisk har rett til å holde åpent på søndager, sier Reitan videre i samme pressemelding.

- PR-stunt

Både Norgesgruppen og Coop avviser påstandene fra Rema 1000.

– Vi mener vi praktiserer dagens lovverk. Vi må vurdere anmeldelsene og se om det er noe vi kan kritiseres for, sier Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen til VG.

Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis mener at det hele smaker av et gedigent PR-stunt fra Reitans side.

– Vi er opptatt av å forholde oss til regelverket og skal undersøke omstendighetene rundt de fire butikkene våre som er anmeldt, sier han til avisen.

Politikk

I regjeringserklæringen for Solberg-regjeringen var et av målene å åpne for søndagsåpne butikker. Til nå har diskusjonen vært preget av en diskusjon for eller mot søndagsåpent.

- Personlig skulle jeg gjerne sett at vi hadde «søndagsfred». Men sannheten er at vi har søndagsåpne butikker i dag – der regelverket ikke håndheves. Omsetningen øker på søndag fordi flere handler på søndag, og flere butikker åpner. Derfor må vi nå vurdere om vi skal bygge om flere av våre butikker etter det gamle regelverket.  Vi kan ikke vente på politiske beslutninger lenger. Det tar for lang tid, sier Reitan i pressemeldingen.

Som et kompromiss foreslår REMA 1000 nå en løsning der man kan kreve at en søndagsåpen butikk har egen adresse – med egen varelevering.

Artikkeltags