I sommer har kunstnerne Anders Kjellesvik (f. 1980) og Andreas Siqueland (f. 1973) fått utfolde seg i Gran prestegårdshage på Granavollen. På et ark som følger utstillingen «The Garden» er alle titlene på de 25 utstilte objektene på engelsk. Verk nummer 25 med tittel: «Six feet under». Hvorfor engelsk? Kunstnerne er da norske! Besøkende stort sett også det, bortsett fra turister som gjerne er i følge med norsktalende. Objekt nummer 1 «Wardrobe for two priests» (Garderobe for to prester) er en gammel prestehabitt og noen bluser opphengt i et overbygg med høye terskler, umulig å passere med rullator eller funksjonshemning.

Kunstutstillingen "The Garden" av duoen aiPotu i Prestegårdshagen har skapt stor debatt. Bli med oss inn i parken!

Jeg så meg om etter en benk for å fordøye førsteinntrykket. Benkene som pleier være så fint fordelt i parken, er borte! Fire slitte benker utstyrt med hver sin tunge stein dandert i en firkant utgjør kunstobjektet: «Group therapy». Allerede på porten blir vi varslet: Vennligst ikke rør skulpturene! Gruppeterapien inviterer på ingen måte til å slå seg ned, så den får stå i fred. Så ser jeg at hagens lysthus er tildekket og avstengt med en militær presenning. Lysthuset er fint å søke ly i ved regnvær. Respektløst å ødelegge lysthusets beskyttende funksjon.

Kunsten i prestegårdshagen i sommer tilhører retningen konseptkunst, dvs. at ideen bak et kunstverk anses som viktigere enn den materielle eller estetiske utfoldelsen. Greit nok – på rett sted og i rett sammenheng.

Men, er «The Garden» på rett sted? Jeg mener nei. Av flere grunner. Midt i prestegårdshagen er det en forunderlig vakker gravlund fra tidlig 1800-tall med godt bevarte jernkors. Til minne om en 25-årig prestefrue som døde i barsel sammen med sitt nyfødte barn i 1806. Gravlunden er en sterk påminnelse om livets forgjengelighet. At døden kan komme brått for oss alle. De gamle trærne, bærbuskene, utsikten til bølgende åkrer og de gamle kirkene, skaper balanse. Visse plasser har en kvalitet ved seg som gir ro i sjela. Prestegårdshagen er en slik plass.

Siden Gran kommune kjøpte prestegårdshagen av Opplysningsvesenets fond i 1997, har hagen blitt skjøttet av fagfolk med respekt for den opprinnelige symmetrien og beplantningen. Hagen er et populært sted for å finne ro og skjønnhet i en oppjaget tid og kanskje slitsom hverdag. Sjeldne planter og trær skaper en egenartet stemning.

Denne sommeren har utstillingen «The Garden» skremt bort de av oss som liker prestegårdshagen som den er – en oase for hvile, refleksjon og glede over skaperverket.

Les også

En hyggelig dag i Prestegårdshagen