Påstand om ett år og ti måneders fengsel for eks-politimann

GJØVIK TINGRETT MANDAG: Den tiltalte eks-politimannen sammen med sin forsvarer. Tegning: Herb

GJØVIK TINGRETT MANDAG: Den tiltalte eks-politimannen sammen med sin forsvarer. Tegning: Herb

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Aktor har lagt ned påstand om fengsel i ett år og ti måneder for ekspolitimannen som er tiltalt for å misbruke stillingen sin til å få sex med en informant.

DEL

Saken går for Gjøvik tingrett, og aktor, Per Martin Utkilen i Spesialenheten for politisaker, la ned påstand i saken onsdag ettermiddag, ifølge NRK.

I prosedyren kom det også ifølge Hamar Arbeiderblad fram at Spesialenheten mener at den tidligere politimannen har brukt en kriminell fra narkomiljøet til å manipulere sakens hovedvitne helt fram til de siste dagene.

Beskyldt for manipulering

– Etter Spesialenhetens syn har tiltalte via denne personen forsøkt å manipulere bevisførselen. Denne personen forsøker å få henne til å komme med utsagn som kan brukes mot henne under rettssaken, sa aktor Utkilen.

I retten ristet den tiltalte på hodet over påstandene. Han nekter for å ha misbrukt stillingen sin, samt for de andre forholdene i tiltalen.

Spesialenheten for politisaker mente i utgangspunktet at den politimannen gjentatte ganger fra 2009 til 2014 hadde seksuell omgang med en kvinne, samtidig som han fikk kildeopplysninger fra henne om narkotikamiljøet i Gjøvik.

Dette er politimannen tiltalt for:

– Tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold. Tiltalte skal ha hatt samleie ved flere anledninger med en informant, samtidig som han mottok opplysninger fra henne om narkotikamiljøet.

– Tiltalt for forsøk på å påvirke vitner. Tiltalte skal ha oppsøkt fornærmede i saken og angivelig bedt henne endre sin forklaring til at de ikke hadde hatt seksuell omgang. Ved disse møtene skal han også ha gitt henne penger.

– Tiltalt for å ha stjålet 900 ampuller melanotan, «barbie-dop», fra beslagrommet ved Gjøvik politistasjon. Ifølge tiltalen skal han også ha tilegnet seg andre gjenstander fra beslagrommet, deriblant tabletter.

– Tiltalt for å ha oppbevart narkotika og dopingmidler på kontoret sitt ved Gjøvik politistasjon. Noe som skal være i strid med straffeprosesslovens regler om merking og oppbevaring av beslag.

– Tiltalt for å ha tatt en gjenstand som tilhørte noen andre. Tyveriet anses som grovt, fordi det er av særlig samfunnsskadelig art. «Gjenstanden» var 2,5 gram amfetamin fra politiets beslagsrom. I dette ligger det også at han blir tiltalt for grove brudd på sin tjenesteplikt.

– Tiltalt for å ha oppbevart narkotika hjemme hos seg selv. Det skal ha blitt oppbevart 55 gram diazepam og tabletter med både flunitrazepam og alprazolam.

– Tiltalt for å ha brukt eller vært i besittelse av stoff som er regnet som dopingmidler. Det dreier seg om tre konkrete tilfeller, hvor mannen har brukt blant annet testosteron-propionat og -fenylpropionat. Alle tilfellene er fra 2017.

– Tiltalt for uberettiget å ha satt seg i besittelse av en annens identitetsbevis eller opptrådt med annens identitet. Han fikk blant annet den medtiltalte kvinnen i saken til å opprette to mobiltelefonabonnement i sønnens navn som tiltalte disponerte.

– Tiltalt for å ha eid eller innehatt springkniv.

– Tiltalt for å ha omsatt legemidler til allmenheten. Det dreier seg i perioden 2014 til 2017 om salg av melanotan til den medtiltalte kvinnen.

LES OGSÅ:

Redusert tiltale

Ifølge tiltalen var det mannens stilling som sentral og høytstående polititjenestemann som gjorde det mulig for ham å misbruke henne på denne måten. Underveis i saken ble varigheten på det angivelige forholdet redusert til perioden fra februar 2009 til sommeren samme år.

Tiltalen omfatter også tyveri og underslag av narkotika fra beslagsrommet til politiet, samt at mannen skal ha oppbevart en rekke narkotikabeslag på sitt eget kontor. Spesialenheten mener at han hadde til hensikt å stjele narkotikaen.

En kvinne fra Hadeland er medtiltalt i saken.

LES OGSÅ:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.