Gå til sidens hovedinnhold

Nå er bomtaksten satt ned

Artikkelen er over 3 år gammel

Den nye taksten for bompasseringer på riksveg 4 er på plass på skiltene.

Fra 1. mars ble det noen kroner billigere å passere bomstasjonen både på ny og gammel riksveg 4 mellom Lunner og Gran. Ny takst gjaldt fra klokka 00.00 bekrefter Einar Søberg i Statens vegvesen.

Den nye taksten er 43 kroner for kjøretøy i takstgruppe 1, og 71 kroner for kjøretøy i takstgruppe 2. De nye takstene har kommet opp på skiltene hvor det tidligere sto henholdsvis 48 og 79 kroner.

Årlig tilskudd

– Bompengetaksten endres som følge av at Stortinget har bevilget et tilskudd for å redusere bompengetakster utenfor byområder. Tilskuddet vil gis årlig forutsatt at Stortinget årlig bevilger penger til ordningen. Målet med tilskuddet er å redusere bompengebelastningen for bilister og motivere bompengeselskapene til gjennomføring av bompengereformen, opplyste Statens vegvesen tidligere i vinter.

LES OGSÅ: Omsetningstallene for Rema 1000 på Gran i 2017: – Bomvegen påvirker hyttefolket og resultatet

Akkurat som før, er taksten på skiltene oppgitt uten rabatt. For kjøretøy i takstgruppe 1 med gyldig AutoPASS-avtale får du 20 prosent rabatt på passering gjennom de to bomstasjonene ved kommunegrensa.

Passeringstaket på 40 passeringer i måneden samlet for de to bomstasjonene videreføres også.

Det betyr at dersom du har en gyldig AutoPASS-avtale så betaler du 34,40 kroner pr. passering etter 1. mars, mot 38,40 kroner tidligere. Høyeste beløp pr. måned blir dermed 1.376 kroner (34,40 kr x 40 passeringer), mot 1.546 kroner tidligere.

Dersom du har 40 passeringer eller mer hver måned hele året, betyr det at du betaler 1.920 kroner mindre i løpet av ett år med den nye taksten, sammenlignet med den gamle.

Ifølge Søberg i Statens vegvesen er det ikke aktuelt å skilte med rabattert pris.

 

Økt døgntrafikk

Ifølge Vegfinans.no er tallene for februar allerede klare, og de viser en oppgang i døgntrafikken. Riktignok må det legges til grunn at det er en måned med færre dager enn ellers, men den gjennomsnittlige døgntrafikken går opp fra 7.579 passeringer i januar, som er den foreløpige bunnoteringen for bommen, til 8.325 passeringer i februar.

Totaltrafikken går fra 234.942 til 233.100, og Dan Isak Olsen i Vegfinans mener trafikktallene kombinert med den lavere bomprisen kan bety økt trafikk.

– Vinterferien har bidratt med noe økt trafikk, og det er grunn til å tro at også de påfølgende månedene vil ligge over januartallene. I tillegg vil nok lavere takst og påsketrafikken påvirke tallene for mars og april, sier Dan Isak Olsen.

Antallet elbiler har holdt seg forholdsvis stabilt gjennom hele perioden. Da bommen åpnet i juli i fjor, ble det registrert at elbiler utgjorde om lag 5,2 prosent av trafikken. I februar har den gått litt opp, til 5,7 prosent, ifølge Olsen.

Kommentarer til denne saken