Gå til sidens hovedinnhold

Nå må du betale for å passere

Artikkelen er over 3 år gammel

Den nye tilskuddsordningen som skal gjøre taksten lavere kommer ikke før mot slutten av året.

GRAN: Søndag klokka 23.59 var det slutt på gratis passering mellom Lunner og Gran. Enten du velger nye riksveg 4 med fire felt eller den gamle med to felt, må du nå betale bompenger etter følgende takster:

  • Personbil uten brikke: 48 kroner
  • Personbil med brikke: 38,4 kroner
  • Tungtransport: 79 kroner

FIKK DU MED DEG ÅPNINGEN?
Nesten en mil motorveg er klippet og klar til bruk

Et passeringstak på 40 passeringer pr. måned for bilister med gyldig autopassavtale bidrar til at personbilsjåfører maksimalt må betale 1.536 kroner pr. måned.

Ny tilskuddsordning

Som Hadeland skrev i forbindelse med åpningen av den nye vegen, hadde samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen med seg en god nyhet til de som synes taksten fortsatt er for høy.

I statsbudsjettet for 2017 ble det opprettet en tilskuddsordning for bompengeprosjekter utenfor de største byene. Riksveg 4 har får 14 millioner årlig i de 15 årene det er planlagt innkreving.

LES MER: Samferdselsministeren hadde med seg bomgave til tunnelåpningen

Før tilskuddet kan utbetales må det foreligge entydige vedtak fra berørte kommuner og fylkeskommuner om at prosjektet skal legge om til ny takst- og rabattstruktur. Dette er allerede vedtatt i Lunner, Gran og Oppland.

I tillegg må bompengeselskapet sende en søknad om at takstene settes ned med minst ti prosent.

Mot slutten av året

Administrerende direktør i Vegfinans AS, Nils Christian Helgesen, forteller til Hadeland at dette er en pågående prosess, hvor det må sendes inn to søknader i ulike stadier. Den første søknaden er allerede sendt inn. Det er Vegdirektoratet som administrerer ordningen på vegne av Samferdselsdepartementet.

– Det er nok først mot slutten av inneværende år at en prisreduksjon kan settes i drift, sier Helgesen som bekrefter at det vil bli snakk om ti prosent lavere takst.

Det vil dermed bety 43,2 kroner pr. passering uten brikke, og 34,56 kroner med brikke. Maksprisen for dem som har mer enn 40 passeringer pr. måned og gyldig autopassavtale blir dermed 1.382,40 kroner.

FIKK DU MED DEG DENNE SAKEN?
– Denne tunnelen har siste skrik innen sikkerhet

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.