Fylket foreslår å frede Rudsetra

Rudsetra: Kan bli fredet. Men først blir det storinnrykk, under den åpne dagen lørdag. Arkivfoto

Rudsetra: Kan bli fredet. Men først blir det storinnrykk, under den åpne dagen lørdag. Arkivfoto

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lørdag inviteres det til åpen dag på Rudsetra. Blant mange som kommer er fylkeskonservator Kjell Marius Mathisen. Han har med seg forslag om å frede setra.

 – En fredningssak gjør virkelig susen, skriver Kari L. Mack i en e-post til Hadeland. Engasjementet for krigsminnet Rudsetra har vært og er stort i lokalmiljøet på Harestua. Mack har en sentral plass både i Lunner historielag og i Rudsetras venner.

Lokalt initiativ

Det var historielaget som i desember 2013 sendte brev til fylket med spørsmål om vurdering av fredning. Og i juni 2014 uttalte Riksantivaren at setra har nasjonal kulkturminneverdi.

Nyheten om oppstart av fredningssak ble publisert på nettsiden til Oppland fylkeskommune tirsdag. Der går det fram at fredning vil omfatte både bygninger og et område rundt, for å bevare virkningen av bygningene i miljøet. Fristen for å komme med merknader til varselet om oppstart av fredningssak er satt til 26. juni. Deretter vil det bli utarbeidet et endelig fredningsforslag.

Den åpne dagen lørdag arrangeres som et samarbeid mellom Lunner historielag, Rudsetras venner, Randsfjordmuseene og Hadeland museumslag.

Riksantikvaren kommer

Fylkeskonservator Mathisen er ikke den eneste som stiller lørdag. Riksantikvar Jørn Holme har også bebudet sitt nærvær. Det samme har Lunners ordfører Harald Tyrdal.

Etterkommer av eierne, Einar og Arild Hagness, vil fortelle om Rudsetra som fritidsbolig. Rektor Arild Sandvik ved Harestuia skole sksal snakke om Rudsetra sett fra sitt ståsted som skolemann, og en representant fra Randsfjordmuseene vil fortelle om Rudsetra framover.

Kari Mack håper selvsagt at innrykket av folk på Rudsetra lørdag blir stort. Selv skal hun fortelle litt om setras historiske betydning under krigen.

Rudsetra ble bygd som hytte til fritidsbruk i 1909 og var under 2. verdenskrig et sentrum for motstandsbevegelsen i området, både Milorg D 13 og Secret Intellegence Service under dekknavn Beta.

Artikkeltags