– Ikke skyld på unga

Ekspert: En engasjert Ole Vidar Øiseth fortalte om tegn og symptomer på bruk av narkotiske stoffer.

Ekspert: En engasjert Ole Vidar Øiseth fortalte om tegn og symptomer på bruk av narkotiske stoffer.

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er ikke noe galt med dagens unge. De er kun et produkt av tiden de har vokst opp i.

DEL

Foredrag om ungdom og rusmisbruk 

GRAN: Det sa politioverbetjent Ole Vidar Øiseth under et foredrag om tegn og symptomer på bruk av narkotiske stoffer i Hadeland kultursal. Tilhørerne var drøyt 200 personer som jobber med barn og unge i ulike etater i Gran og Lunner.

– Vi bør fokusere på hva vi kan gjøre for ungdommen, ikke med dem. Det finnes ikke verstinger blant ungdommen. Bare unge mennesker som har kommet skjevt ut i livet. Som skriker om hjelp, men ikke får det. Unge mennesker er stokk dumme når det gjelder å tenke konsekvenser, og det er dårlig gjort å tillegge dem så mye ansvar. De er ikke gamle nok før de er 18–23 år. Det er forferdelig urettferdig å skylde på ungdommen. De sliter med å takle alt press og stress i hverdagen. Spesielt jenter. De føler at de ikke strekker til, sa Øiseth, som har jobbet med narkotikaproblematikk i 30 år og i dag er fagansvarlig for utdanningen ved Politihøgskolen.

– Dere kan gjøre en innsats

Øiseth har vært med på å utvikle kurset «tegn og symptom», som er en arbeidsteknikk for å bekrefte eller avkrefte bruk av rusmidler. Nesten alle polititjenestemenn i Norge har gjennomført dette kurset, som er på 160 timer. De som var i kultursalen fikk en liten smakebit av det.

– 5-7 prosent av norske 14-16-åringer har prøvd cannabis. Hvorfor skal ikke dette gjelde oss? Tenk å kunne avdekke et gryende misbruk på et tidlig stadium, og sette inn tverrfaglige tiltak. Det er her dere kan gjøre en innsats, sa Øiseth til salen.

Ville vite mer om rus

SLT i Gran kommune (Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) sto bak foredraget, og koordinator Thomas Petersen var godt fornøyd med utbyttet.

– Vi ønsket å få mer kunnskap om rusmidler, og sette temaet på dagsordenen. Det å kunne se og oppfatte at unge sliter med et misbruk er svært viktig. De som jobber med ungdom daglig er en viktig ressurs i det forebyggende arbeidet, sa han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken