Politiet: – Russen må skjerpe seg et par hakk

Politioverbetjent Heidi Staxrud

Politioverbetjent Heidi Staxrud Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet har hatt en ekstremt travel helg. Russetida startet offisielt fredag, og det gikk ikke upåaktet hen for politiet.

DEL

HADELAND: Politioverbetjent Heidi Staxrud slår fast at de som har vært på jobb for politiet i helga har hatt mer enn nok å henge fingrene i.

Fredag kveld hadde russen såkalt vrengefest, en anledning som for alvor markerer at russetida er i gang. Russebilene rullet over hele bygda, og hovedsamlingen var på Ulsnestangen i Røykenvik.

– Vi har fått tilbakemelding på at det var en del forsøpling, men dette skal være ryddet opp, sier Staxrud.

Politiet har dessuten fått mange meldinger på høy musikk og bråk der hvor russen har oppholdt seg.

– Det kan virke som at det er flere russebiler og russebusser i år enn tidligere. De har vært rundt flere steder, og ikke nødvendigvis vært samlet på ett sted hele tida, men fordelt seg. Vår opplevelse er at de har etterkommet pålegg om å dempe seg, men vi har ikke klart å være overalt hvor russen har befunnet seg, sier Staxrud.

Anmeldelser

Russen har pådratt seg noen formelle reaksjoner etter helga. En ble anmeldt for urinering på offentlig sted. Dette skjedde ved Shell på Gran natt til mandag. En sjåfør kan vente seg et forelegg for å ha kjørt med elleve russ i en bil registrert for ni.

En person ble bortvist fra Esso på Jaren etter kranglete oppførsel natt til lørdag. Han fikk pålegg om å holde seg unna i 24 timer.

– Det klarte han ikke, og han blir anmeldt, sier Staxrud.

– Hva er ditt råd til russen?

– De må skjerpe seg et par hakk. Vårt råd er at de tar hensyn, plukker opp søppel etter seg, og ikke drikke seg så fulle at de ikke vet hvor de gjør fra seg. Om de skal spille høy musikk, så ikke gjør det på steder hvor det plager andre. Etter klokka 23 skal det være ro, og det gjelder også i helgene, sier Staxrud.

Samtidig håper hun folk smører seg med litt ekstra tålmodighet også.

– Russen har ikke skylda for alt. Det er mange som henger rundt russen også, sier hun.

Russepresident Marius Hovde Gulbrandsen erkjenner at det nok har vært en del høy musikk i helga.

– Vi har prøvd å informere godt. Vi må nok bli bedre til å ta vare på søpla vår, og skru ned musikken når det blir sent, sier Hovde Gulbrandsen. Han mener russen nå har funnet en plass hvor de kan spille høy musikk uten å forstyrre andre.

– Vi prøver parkeringsplassen på Brovoll, sier Hovde Gulbrandsen.

Ringeriksruss på Hadeland

Rett over midnatt, natt til lørdag, ble politiet oppmerksomme på håndgemeng ved Shell på Roa. Det skal ha vært russ fra Ringerike og ikke-russ fra Hadeland som var involvert. Tre personer ble sendt til legevakt for sjekk.

– Vi har foreløpig ikke oversikt over omfang og alvorlighetsgrad her. Anmeldelse blir vurdert, sier Staxrud.

Artikkeltags