Mat har blitt mye dyrere det siste året. Det har alle som har vært i butikken de siste månedene fått med seg, skriver Nettavisen.

Ifølge SSB har prisene på mat økt i gjennomsnitt med 12,1 prosent det siste året. Enkelte typer produkter har blitt veldig mye dyrere. Mel har steget rundt 20 prosent i pris, mens kaffe er økt med hele 27 prosent.

Les også: En handlekurv på nesten 40 varer har blitt nesten 20 prosent dyrere siden i fjor.

Söta bror har også blitt dyrere

Men det er ikke bare i Norge har prisene har økt. I forrige uke kom nyheten fra Sverige at inflasjonen i landet hadde vært på 9,7 prosent det siste året - og at prisene på mat har økt hele 16,1 prosent.

Dermed har prisene i Sverige økt mer enn i Norge.

Men hva betyr det i praksis?

Vi tok turen til Nordens største matbutikk Hypermat i Charlottenberg for å sammenligne prisene på varene fra vår prissammenligning fra februar 2022. Prisene den gangen ble hentet inn samme dagens som krigen i Ukraina brøt ut.

Flere overraskelser

Vår pristest viser at mens enkelte varer har blitt mer enn dobbelt så dyrere, er det mange varer som har nær uendret pris - mens noen faktisk har gått ned.

Prisendringen på de 90 varene totalt var 15,1 prosent, mens forskjellene på enkeltvarer var betydelig større. Totalt er prisen økt med over 500 kroner.

Den største overraskelsen var kanskje at prisen på brusbokser var økt med rundt 24 prosent. Det var merket kampanje både i februar og oktober, men på ulik mengde. Vi har brukt enhetsprisen for direkte sammenligning.

Kjøttdeig er en annen populær lokkevare. Prisen på kjøttdeig (10% fett) var i utgangspunktet økt med 12 prosent sammenlignet med februar, men da vi var innom var det et midlertidig tilbud som gjorde at prisen var ned over 17 prosent.

Til gjengjeld var prisen på ferskpakket yterfilet av svin doblet. Der var det kampanje i februar, men ikke nå.

En annen vare som har gått svært mye opp i pris er ferdigsmurte knekkebrød fra Wasa. På enkeltpakker var prisen økt med 60 prosent, mye på grunn av kampanje i februar. Prisøkningen på en hel eske var 23 prosent.

Prisutviklingen på frukt og grønt har til dels ekstreme utslag, men her er det også store sesongvariasjoner som ikke nødvendigvis gjenspeiler generell endring i prisnivå.


Fortsatt mye å spare på mange varer

Vi har denne gangen ikke gjort en direkte sammenligning med Meny, som vi gjorde i forrige runde. Summen av produkter som er endret i de norske og svenske butikkene er så stor på de siste 8 månedene at sammenligningsgrunnlaget blir for ulikt.

Vi har likevel hentet inn prisen på det mest sammenlignbare produktet fra Oda, nettaktøren som i stor grad følger Remas priser og vareutvalg. På flertallet av varene er det ikke direkte sammenlignbare produkter. Både størrelse og kvalitetsforskjell er ofte betydelig.

Prisforskjellen mellom Norge og Sverige har vært stor over mange år. Det at prisene i Sverige har økt litt mer i gjennomsnitt enn i Norge, ser ikke ut til å gjøre mye for den generelle prisforskjellen.