Saken jeg ikke vil glemme

TUNGE SAKER: Flere overgrepssaker med lokale tiltalte og ofre har blitt behandlet i Gjøvik tingrett i høst.

TUNGE SAKER: Flere overgrepssaker med lokale tiltalte og ofre har blitt behandlet i Gjøvik tingrett i høst.

Artikkelen er over 2 år gammel

Hva er det som skjer på Hadeland, spurte bekjente da jeg for andre gang skulle i retten i embeds medfør. Det samme som dessverre skjer andre steder.

DEL

Lokalavis er sånn koselig greie. Korpskonserter, loppemarkeder, lokalpolitikk hvor de folkevalgte krangler jovialt om småting, gjentatte overgrep mot barn, bompenger og butikker som åpner og som faller innafor kategorien nyhet og derfor kan få omtale.

Noe av det jeg akkurat listet opp vil jeg aldri bli kvitt.

Det er detaljene som setter seg fast. De som ikke kom på trykk. De som endte på notatblokka. Uttalelsene og beskrivelsene av hva som skjedde og hvordan det blir forsøkt forsvart. At det ikke var bare tiltaltes feil. At det er litt synd på vedkommende også. Summen av dævelskapen som utfolder seg dag etter dag. Der du egentlig har mest lyst til å gå i detalj, for å fortelle hvor brutalt det er, i et naivt fåfengt håp om at det aldri vil skje igjen. At barna som med ett er redde for en person de stolte på vil tas på alvor. At endringer i adferd oppfattes. At foreldre, helsevesen, skole og politi sier at det er nok nå. At ingen flere skal måtte gråte seg gjennom dommeravhør hvor de forteller hvor de ble tatt på. Hvordan bevegelsene var. Om det var inni, eller "bare" utenpå. Få se bilder av seg selv som barn, poserende som alt annet enn nettopp det.

Det tar på, å måtte høre beskrivelsene. En mikroskopisk belastning i forhold til ofrene og pårørende. Samt etterforskerne som må bruke timer, dager, uker og måneder på å gå gjennom bildematerialet i sakene.

Les: Rettspsykiatere: – Risikoen for gjentakelse er høy 

Da en sak var over, kom en ny på bordet og opp i retten. Dommen var såvidt avsagt, før nok en tiltalebeslutning ble publisert. Hvor mange saker kom aldri fram til rettsapparatet? Hvor mange saker er fremdeles "vår lille hemmelighet"?

Så sitter vi her. Jeg bak tastaturet. Du med avisen.

Det skrives i ny og ne på sosiale medier at vi må aldri glemme.

For altfor mange der ute er akkurat det hva de ønsker mest av alt, mens vi heldige uvitende skylder dem nettopp det.

Krav om 350.000 kroner i oppreisning

Ni års forvaring for overgrep mot barn

Ny overgrepssak for retten 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken