Gå til sidens hovedinnhold

NRK: Hedmark og Oppland slås sammen til ett fylke

Artikkelen er over 4 år gammel

NRK Hedmark og Oppland skriver i kveld at det er flertall i Stortinget for å slå sammen Hedmark og Oppland til ett fylke, som skal kalles Innlandet. Dette skal være et ledd i å redusere antall fylker fra 19 til 10.

OA har snakket med Venstres Ketil Kjenseth i kveld. Han bekrefter ikke sammenslåingen, men sier han håper å få landet en avtale med regjeringspartiene og KrF i løpet av kort tid.

– Men er det hold i hva NRK hevder?

– Det kan jeg ikke kommentere. Jeg ser det er en god del spekulasjoner, og at mange har uttalt seg. De kartene som er presentert så langt er nok ikke helt riktige.

Kjenseth legger til at han personlig håper det nye fylket «Innlandet» blir realitet når avtalen landes.

– Når vil dette bli klart?

– Jeg forventer at det skjer en nærmeste dagene.

– Tar dere samtidig stilling til plassering av Fylkesmannen i et eventuelt Innlandsfylke?

– Ja, jeg regner med at lokaliseringen av Innlandets nye fylkesmannsembete også blir klart i løpet av kort tid.

Kjenseth sier at for Venstre har kommunereformen, regionreformen og statlige arbeidsplasser vært «ei pakke». KrF skal i følge ham støtte regionreformen, som dreier seg om fylker. KrF støtter ikke bruk av tvang overfor kommuner.

– Når det gjelder sammenslåing av kommuner, handler dette om en håndfull tilfeller der for eksempel tre kommuner ønsker å gå sammen, mens én sier nei.

– Kan det skje herover?

– Jeg tror ikke det vil skje i Innlandet.

NTB melder i kveld følgende, basert på artikler i Aftenposten:

13 kommuner blir slått sammen med nabokommuner mot sin vilje, etter det Aftenposten erfarer. Totalt blir landets 428 kommuner redusert til 363. 

I alt 153 kommuner har per dags dato fattet positive vedtak om sammenslåing. Av disse er det 94 som har funnet seg en "partner" og går sammen i 39 nye kommuner, skriver Aftenposten. Basert på frivillighetslinjen reduseres antall kommuner til 373, og med tvangssammenslåingene vil tallet reduseres til 363.

Det endelige tallet på tvangssammenslåingene er 13, selv om Fylkesmennene i fjor høst foreslo at cirka 200 kommuner skulle slås sammen mot sin vilje.

Ti klart imot

Av disse 13 er det 10 som er utvetydig og klart imot en sammenslåing. De siste tre Skedsmo, Sørum og Vikna, er i utgangspunktet positive til sammenslåing, men ikke akkurat denne sammenslåingen.

Venstre sikret flertall

KrF har sagt nei til all tvang, men Venstre sikrer regjeringen flertall for at minst ti kommuner blir slått sammen mot sin vilje, etter det NRK erfarer.

Ifølge Aftenposten vil regjeringens proposisjon foreligge før påske. Stortinget driver hurtigbehandling av kommunereformen fordi stortingsflertallet ønsker å imøtekomme utålmodige kommuner og ordfører som ønsker avklaring.

Ti-elleve regioner

Ifølge avisen blir også 19 fylker til ti eller elleve regioner, pluss Oslo.

Målet med kommunereformen er omfattende sammenslåinger av dagens 428 kommuner fram mot 2020. Kommunene har frist på seg til 1. juli 2016 med å fatte vedtak om frivillig sammenslåing. Dersom enkelte kommuner ikke vil slå seg sammen, risikerer de å bli tvangssammenslått eller bli pålagt å samarbeide med andre. Det er Stortinget som tar de endelige beslutningene om dette, basert på regionale hensyn.

Etter det VG erfarer er det disse kommunene som blir sammenslått mot sin vilje: 

Søgne, Songdalen og Kristiansand

Haram, Stor-Ålesund (Ålesund, Skodje, Sandøy og Ørskog)

Fet, Skedsmo og Sørum

Lindesnes, Mandal og Marnardal

Evenes, Narvik, Ballangen og Tysfjord

Vikna, Bindal, Leka og Nærøy

Spydeberg, Askim og Hobøl

Leikanger og Balestrand

Ørland og Bjugn

Kommentarer til denne saken