Gå til sidens hovedinnhold

Sarromaa og dialektbruk

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg registrerer at Sanna Sarromaa får solid plass i så vel riksdekkende som regionale og lokale aviser når hun synser om norske dialekter.

Jeg må si jeg undres over hva som er nyhetsverdien i en finsk-norsk person sine tanker og meninger omkring norske dialekter, og hva hun tenker lyder pent og mindre pent, likeså hvilke dialekter og språk hun måtte «tenne seksuelt av».

LES OGSÅ: Sanna Sarromaa: – Det skjærer i ørene mine når folk sier «itte»

Når det er sagt må jeg si jeg reagerte på deler av innlegget hennes i VG, og debatten i etterkant. For meg er det langt over grensa å omtale mennesker i et bygdesamfunn som innavlede, med begrunnelse at de bor i et bygdesamfunn. «Innavl over hele linja.» (Sitat). Likeledes å omtale en tidligere partikollega av henne som «den egentlige idioten», fordi hun holdt på dialekten si. Videre: «Tusen innbyggere legger ikke opp til et voldsomt språklig eller intellektuelt mangfold.» Man er altså mindre intellektuelt oppegående når man bor i et lite bygdesamfunn. Hun sparer ikke på kruttet når hun går til angrep på mennesker som bruker dialekt. For det er det hun gjør, hun går ikke til angrep bare på dialektene. Hun angriper dialektbrukerne.

For å bruke hennes egne ord fra avisa GD 12.05.2021: «Ballen, ikke kvinnen». Hun etterlyser at man går på sak, ikke på person, noe hun sjøl beviselig gir blaffen i når hun omtaler sin egen tidligere kjærest og hans sambygdinger i svært så nedlatende ordelag grunnet deres dialektbruk.

Det framstår derfor for meg som ekstra merkelig at hun tar seg nær av at fylkesvaraordfører Aud Hove argumenterer mot henne. Hun blir sår og fornærmet, og tillegger en journalist sine ord til Aud Hove, hun hevder at Aud Hove har kalt henne klovn. Det har hun ikke, det har derimot en journalist som Aud henviser til gjort (kilde: GD 10.05.2021).

Sanna Sarromaa er opptatt av sin finske kultur, og sitt finske morsmål. Det syns jeg er bra! Det håper jeg hun fortsetter med. Men hun har ikke enerett på å være i besittelse av en kultur eller et språk som danner grunnlag for stolthet og identitet. Nordmenn har også det. Også vagværer som prater dialekt. Hadelendinger også for den del. Min dialektbruk som grunnlag for min identitet og kulturtilhørighet skal ikke dikteres verken av Sanna Sarromaa eller noen andre. Den er heller ikke mindreverdig finsk språk eller kultur.

Kommentarer til denne saken