GRAN ØSTÅS: Lag er organisert og i gang med fellingsforsøk på ulven som herjer på Øståsen. Søndag formiddag ble det meldt om åtte nye dyr som var tatt. Nå er tallet økt til 18 denne søndagen.
– Statens Naturoppsyn (SNO) har bekreftet at 16 er tatt av ulv. De to siste er foreløpig ikke undersøkt, sier Kjersti Andresen ved landbrukskontoret for Hadeland.
Representant fra Statens naturoppsyn (SNO) flår dyrene for å undersøke og slå fast om det er rovdyr som har skadet dyrene.
De siste dagene har det vært flere hendelser med sau som er tatt av ulv. Til sammen har nå 68 sauer blitt bitt enten til døde eller skadebitt slik at de har blitt avlivet når de er funnet.
Utvidet jaktlag
Søndag ettermiddag var jegere fra Søndre Land, Hurdal, Nannestad, Ringerike, Hole, Østre Toten, Vestre Toten og Hadeland i gang med fellingsforsøk.
– Vi har fått forsterkninger ut over laget fra Toten, Hurdal og Hadeland, sier Andresen.
Fellingstillatelsen som er gitt av fylkesmannen i Oppland gjelder fram til tirsdag klokka 12. Det er et titalls jegere i sving, og skuelystne som gjerne vil inn på åsen for å følge med anbefales å la det være.
– Fellingsområdet er stengt av med mannskap som stopper folk som prøver å kjøre inn. Hensikten er at det skal være mest mulig ro, og med det øke sjansene for at fellingsforsøket lykkes, sier Kjersti Andresen. Hun er spesialkonsulent ved landbrukskontoret for Hadeland, og har ansvaret for å koordinere jegerne. Dessuten er hun bindeleddet mellom kommunen og fylkesmannen.
Vil ikke ha besøk
Det er svært begrenset med informasjon rundt hvor jegerne er, utover i det store geografiske området Gran østås.
– Vi ønsker minst mulig forstyrrelser under fellingsforsøket, sier Andresen alvorlig.
Landbrukskontoret vil heller ikke gå ut med hvilke gårdbrukere som er rammet av sauetapet.
– Dette er en ekstrem belastning for de det gjelder. Det er forferdelig å finne dyr du har stelt hele vinteren med så store skader. Mange av sauene lever fortsatt når de blir funnet, men må avlives på grunn av skadene de er påført, sier Andresen.
Bilder fra ulveangrepene i Gran
Mange i bygda
Gårdbrukerne slipper gjerne sauen på beite i helgene etter 17. mai. Nå i pinsen ville det normalt vært ei stor slipphelg. På grunn av ulveangrepene avventes nye slipp.
Gran Saubeitelag har per nå sluppet 2500 sauer i det aktuelle området. I 2016 var det 6500. Antall sauer antas å være omtrent som i fjor. Det betyr at 4000 sauer holdes i bygda i påvente av en avklaring rundt ulvesituasjonen.
– Nå oppfordres saueeierne til å holde dyrene hjemme til det er en avklaring, og det er allerede en utfordring for mange. Mange får utfordringer med å ha nok beite, sier Andresen.
Søyene får lamunger nå på våren og vokser raskt ut av fjøsarealene.
LES OGSÅ: Åtte nye sauer ble funnet drept søndag morgen
Ekstra tilsyn
Søndag kveld er det jegere som dominerer på Øståsen. Tidligere denne uka har det vært en enorm mobilisering blant gårdbrukerne for å hjelpe sine kollegaer i søk etter skadde dyr.
– Mange som ennå ikke har sluppet dyr har hjulpet de som har lett etter sine. Det er et sterkt samhold, sier Andresen.
Dyreeierne har organisert oppsyn gjennom hele beitesesongen ved at det kjøres flere ruter daglig. I tillegg blir det engasjert ungdommer som har som jobb å gå tilsyn i skogen gjennom sommeren.
LES OGSÅ: – Dette er en omfattende dyretragedie
Bruker hunder
I søket etter ulv søndag kveld brukes det både kadaverhund for å spore skadde dyr, og rovdyrsporende hund for å spore ulven.
– Det ble også undersøkt muligheten for å bruke helikopter. Det viser seg å være vanskelig både praktisk og juridisk. Statens Naturoppsyn anbefaler det heller ikke, sier Andresen.