Se video: Slik ble 8. mai markert på Hadeland i dag

  Video: Kim André Aleksandersen

  Det har ikke vært akkurat som det pleier, men i dag har 8. mai vært markert flere steder på Hadeland.

  DEL

  Gran historielag har sørget for at det er blitt lagt ned blomster i Gran, Brandbu og Bjoneroa.

  På kirkegarden på Næs var drøye 30 personer samlet til en markering arrangert av Kirkeringen. Denne markeringen ble filmet, og du kan se den i sin helhet i videoen i toppen av saken.

  Dette var programmet:

  • Første vers av nasjonalsangen
  • Hovedappell av ordfører Randi Eek Thorsen
  • Petra Jønnes fra Brandbu ungdomsskole og Maria Elvestuen fra Brandbu barneskole leser opp navn og historikk fra minnesteinen
  • Bekransning
  • Ett minutts stillhet
  • Harald Hvattum fra Gran historielag
  • To siste vers av nasjonalsangen

  På Sørum kirkegard tok Bjoneroa skole seg av blomsternedleggelsen.

  I tillegg har historielaget vært ute med blomster ved krigsgravene på Ål kirkegard, Granavollen, Grymyr kirkegard og Tingelstad kirkegard.

  Lunner

  I Lunner var det kransenedleggelser ved Lunner kirke og Rundelen ved Bjørgeseter. Vi har fått disse bildene fra Lunner kommune:

  Veteran: Anders Bjøralt (91) tjenestegjorde i tysklandsbrigaden i 51/52. Han var en av mange fremmøtte under minnemarkering på Rundelen 8. mai.

  Veteran: Anders Bjøralt (91) tjenestegjorde i tysklandsbrigaden i 51/52. Han var en av mange fremmøtte under minnemarkering på Rundelen 8. mai. Foto:

  Høytidelig: Kjell Kristiansen og Ivar Myrstuen utgjorde staselig flaggborg under 8. mai-markeringen ved minnesmerket over de falne, ved Lunner kirke.

  Høytidelig: Kjell Kristiansen og Ivar Myrstuen utgjorde staselig flaggborg under 8. mai-markeringen ved minnesmerket over de falne, ved Lunner kirke. Foto:

  Fra Rundelen: Bildet er tatt under markeringen ved minnesmerket på Rundelen.

  Fra Rundelen: Bildet er tatt under markeringen ved minnesmerket på Rundelen. Foto:

  Jevnaker

  I Jevnaker var det en markering på Randsfjord kirkegård, med bekransning og tale ved ordfører Morten Lafton og sang ved elever fra Jevnaker ungdomsskole.

  Denne markeringen ble også filmet:

  Utsatt stormarkering

  Det var planlagt et storstilt fellesarrangement for alle hadelandskommunene i Lunnerhallen, men dette er utsatt.

  – Kanskje får vi til noe i løpet av året, men vi er åpne for at dette muligens må vente til neste år. Det er synd, for vi hadde gledet oss til å hedre disse som er de siste som kjente på kroppen hva det vil si når nasjonen mister sin frihet, og som kjempet og risikerte alt for å få den tilbake, sier Lunner-ordfører Harald Tyrdal i en pressemelding.

  Jubileet skulle markeres med historiefortelling, hedersbevisninger og underholdning.

  Kommunene publiserer i disse dager også ulike historier, bilder og filmer på sine digitale plattformer.  Send tekst og bilder «

  Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

  Artikkeltags