Norske nyhetsredaktører ønsker en ny diskusjon om måten selvmord bør omtales i mediene. TV2 har allerede innført en ny instruks.

TV2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække tok initiativ til en intern diskusjon i nyhetskanalen etter å ha sett TV2-programmet Vårt lille land, skriver Klassekampen. I programmet forteller en mor om livet etter sønnens selvmord.

– Moren forteller at tabuet rundt å si at sønnen tok sitt eget liv er så sterkt at det hadde vært enklere for henne å si at sønnen døde i en ulykke. Min konklusjon er at vi i mediene har medvirket til å skape dette tabuet, sier Solbrække.

TV2 skal ikke lenger bruke eufemismer som «personlig tragedie» eller «det skal ikke ha skjedd noe kriminelt» og heller skrive «selvmord» eller «tok sitt eget liv».

Vær varsom-plakatens punkt 4.9 som omhandler selvmord, fastslår at omtale bør unngås om det ikke er «nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG mener punktet bør formuleres mer konkret. Hun ønsker Solbrækkes initiativ til ny diskusjon velkommen.

– Vi ser at endringene i forrige runde ikke var nok. Det er fremdeles en berøringsangst i redaksjonene, og det er krevende å vite hvor man skal legge seg, sier hun.