Mandag 30. mars ble det avdekket feil på ett sett med prøver som var analysert for Covid-19 ved avdeling for mikrobiologi i Sykehuset Innlandet. Det skriver Oppland Arbeiderblad.

Feilen medførte at 22 pasienter fikk feil prøvesvar, skriver SI i en pressemelding.

– 11 personer fikk først beskjed om at de ikke var smittet, mens de egentlig var smittet.

Kommer fra hele Innlandet

De 22 som er testet kommer fra hele Innlandet. Line Fuglehaug, kommunikasjonsrådgiver ved SI, kan ikke si spesifikt hvilke kommuner de testede kommer fra.

– Nå er det kommunene de enkelte hører hjemme i som jobber med smittesporing, sier hun til OA.

– Feilen ble raskt oppdaget, og alle de 22 er kontaktet og informert om riktig prøvesvar, sier divisjonsdirektør for Medisinsk service, Randi Beitdokken.

Feilen skyldes en intern svikt i programmeringen av prøveoppsettet.

– Vi er leie oss for at dette har skjedd, og har beklaget overfor personene dette gjelder. Vi har gode systemer for analysering av prøver ved laboratoriet, og håndterer dette som en avvik for å skjerpe rutinene ytterligere, sier hun.

Blir fulgt opp

Det er iverksatt tiltak overfor de personene som først fikk negativt prøvesvar, men senere beskjed om at prøven var positiv.

– Det var relativt kort tid mellom de to beskjedene, men det er viktig å få kartlagt om de som nå har fått positive prøvesvar har vært i kontakt med andre i mellomtiden. Disse er kontaktet og blir fulgt opp, sier Beitdokken.

Det har foreløpig ikke lykkes OA å komme i kontakt med Beitdokken.