På 80-tallet kom Arafat fram i cockpiten for å hilse på Hammer

PIONER: Sigrid Helene Hammer var en av Norges første kvinnelige piloter. Nå står hun opp for de kvinnelige fregatt-kapteinene, som opplever hets.

PIONER: Sigrid Helene Hammer var en av Norges første kvinnelige piloter. Nå står hun opp for de kvinnelige fregatt-kapteinene, som opplever hets. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sigrid Helene Hammer fra Lunner var en av landets første kvinnelige piloter, noe som den gang ikke var like enkelt å akseptere for alle. Nå er hun opprørt over at kvinnelige fregatt-kapteiner får gjennomgå.

DEL

– Det gjør meg egentlig mest trist. Jeg trodde vi hadde kommet lengre i 2018, for å si det midt, sier Hammer til TV2.

Fredag var hun gjest i TV2-programmet «Snakk med Linn Wiik». Der var hetsen kvinnelige fregatt-kapteiner opplever i kjølvannet av at KNM «Helge Ingstad» kolliderte med en oljetanker tema.

Hammer påpekte at kvinner og menn gjennom akkurat samme opplæring og tester og dermed ender opp med samme kompetanse til å styre et fly og en båt.

Arafat hilste på

Hammer, som opprinnelig kommer fra Jaren, begynte å fly allerede på 70-tallet. Yrket hadde hun begynt å drømme om allerede som lita jente.

Ikke alle, verken kolleger eller passasjerer, var like komfortable med en kvinnelige pilot.

Andre, derimot, syntes det var stas.

Som PLO-lederen Yasir Arafat.

Han skal ha badt om å få komme inn i cockpit da han hørte den kvinnelige kapteinsstemmen over høyttaleranlegget.

– Han kom inn, smilte, stilte noen spørsmål, ga meg et kyss på kinnet, og gikk ut igjen. Han hadde aldri fløyet med en kvinnelig kaptein før, så han ville inn og se det med egne øyne, forteller en leende Hammer til TV2.

Inspektør, foredragsholder og politiker

Hammer var flykaptein fram til 2014. I dag er hun flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet. Hun holder også motivasjonsforedrag.

Hammer sitter også i kommunestyret i Lunner. Hun møter i dag som uavhengig, etter å ha meldt seg ut av Høyre tidligere i perioden.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken