Gå til sidens hovedinnhold

Sjokkopplevelse for Rachel: – Litt uoppmerksomhet er alt som skal til

Rachel Dalevoll skulle bare gå seg en tur og glemte lapskauskjelen på komfyren.

Det kunne gått riktig ille, men i dette tilfellet endte det heldigvis bra hos Rachel.

Nå har hun skaffet seg komfyrvakt.

Brann- og redningsvesenet i Innlandet rykket i 2020 ut til 106 branner og branntilløp på komfyren. I hovedsak tørrkokinger. Det opplyser Lunner – Gran brann og redning i en pressemelding.

– Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til. Det kan fort gå fra matos til farlige branngasser, og i verste fall kan det oppstå brann, sier brannsjef Sturla Bråten i Lunner- Gran brann og redning i pressemeldingen.

En stor andel mangler komfyrvakt

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger.

I Lunner og Gran erfarer vi at blant annet flere eldre ikke har komfyrvakt. En stor andel bor i eldre hus. En undersøkelse gjennomført i 2019 viste at 60 % av dem som har hjemmetjenester i Lunner og Gran, ikke hadde installert komfyrvakt, heter det videre i pressemeldingen fra Lunner – Gran brann og redning.

Les også

Her jobber brannmann Thor (37) fra Hadeland i rød sone i Gjerdrum: – Det er ikke et trygt sted å være

Undersøkelsen ble utført av hjemmetjenestene i forbindelse med prosjektet et «Trygt hjem for alle» i Lunner og Gran kommune, et samarbeid om brannverntiltak for hjemmeboende sårbare grupper.

– Derfor har vi i samarbeid med hjemmetjenestene gitt ut informasjon om viktigheten av å ha komfyrvakt og fungerende brannsikkerhetsutstyr, inngått samarbeid med Frivilligsentralene og Hadeland Demensforening. Kun flaks har forhindret dødsbranner her i bygda, mener brannsjef Sturla Bråten.

– De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier leder for forebyggende Rune Kyllenstjerna i brannvesenet.

Les også

Nå kutter Telenor fasttelefonen: – Hvis du får hjerteinfarkt her så dauer du

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Bråten til slutt i pressemeldingen.

Onsdag 10. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil brann- og redningsvesenet og det lokale eltilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet.

Les også

Dette må du IKKE fyre med i peisovnen: – Beboerne opplevde et kraftig smell

Kommentarer til denne saken