Nytt middel kan utrydde skjeggkre

GIFT: Små dråper med gift blir lagt ut på ulike steder i boligen.

GIFT: Små dråper med gift blir lagt ut på ulike steder i boligen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Et nytt middel utrydder store deler av skjeggkre-bestanden i en bolig på kort tid.

DEL

De siste årene har skjeggkre blitt et dyr på mange boligeieres lepper. Senest denne uken var blogger Funkygine, alias Jørgine Massa Vasstrand, i retten der hun krever ti prosent prisavslag for skjeggkre.

– Jeg har vært rimelig hysterisk, sa hun i retten ifølge Nettavisen.

Til og med i luksusleiligheten til Einar Aas på Aker brygge har skjeggkre tatt bolig. 

Nå er en ny metode for bekjempelse av skjeggkre tatt i bruk. Nylig ble de første rammede skjeggkre-boligene behandlet og fagfolk tror problemet kan reduseres snarlig, melder Tryg i en pressemelding.

Metoden er et resultat av et forskningsprosjekt ledet av Folkehelseinstituttet og Norsk hussoppforsikring. Man legger ut små dråper med gift som skjeggkreene spiser. Dyrene dør i løpet av kort tid. Åtepreparatet er nå godkjent av Miljødirektoratet.

LES OGSÅ:

HÅRETE NYKOMMER: Voksent individ av skjeggkre, rundt to centimeter lang.

HÅRETE NYKOMMER: Voksent individ av skjeggkre, rundt to centimeter lang. Foto:

Minimerer bestanden

Metoden går ut på å spre åtet på mange steder i boligen og fjerne konkurrerende mat, slik at skjeggkreene spiser åten og dør. Giften er ufarlig for mennesker, men i husholdninger med små barn og dyr vil man likevel være forsiktig.

– Det er fantastisk at bransjen etter flere år med prøving og feiling endelig har en metode som vi ser bekjemper skjeggkre effektivt. Behandlingen tar nå knekken på nær 90 prosent i en bolig i løpet av få uker. Det er et formidabelt gjennombrudd etter å ha famlet i blinde i årevis med et problem som har spredt seg over hele landet, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg forsikring.

– Det kan være noen få individer som overlever en behandling ettersom livssyklusen deres er lang. Men etter seks til tolv uker vil bestanden være så liten at det ikke vil oppleves som et problem, samtidig som spredningsfaren fra en liten skjeggkrebestand er lav. Dette er gode nyheter for skadedyrbransjen og resten av samfunnet, sier fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk hussoppforsikring.

LES OGSÅ:

Over 1000 skadetilfeller

Skjeggkre ble for alvor oppdaget i Norge i 2013 og antall tilfeller har deretter økt kraftig. Skadedyrene er ikke farlige, men kan oppleves som ubehagelig å ha i hus. Skjeggkre har spredt seg over hele landet, flest tilfeller finner en i tettbebygde strøk og i byene.

– Vi hadde over 1000 skadesaker i fjor med skjeggkre, hvor det i mange tilfeller var flere boenheter, for eksempel leilighetsbygg eller sameier. Vi har registrert en sterk økning også i år, men nå som vi har en effektiv metode håper vi å redusere skadetilfellene, sier Magerøy.

Åtepreparatet er ikke å få kjøpt over disk, man må kontakte skadedyrselskaper for behandling.

LES OGSÅ:

Fakta om skjeggkre

  • Skjeggkreet ble funnet for første gang i Norge i 2013, og bærer flere likhetstrekk med sølvkreet.
  • Skjeggkreet er større, mer «skjeggete» og har lengre haletråder enn sølvkreet
  • I tillegg tåler det bedre et tørrere miljø, og skjeggkreene kan derfor trives i hele huset.
  • I Norge lever skjeggkre kun innendørs, og de blir stadig mer og mer vanlig i norske hjem.
  • De skjeggete insektene er så godt som altetende, og kan blant annet spise på tapet, papir og støv.
  • Det finnes per i dag ingen god måte å bekjempe skjeggkreene på, og i noen tilfeller kan de være nærmest umulig å bli kvitt.
  • Heldigvis er de ikke  farlige og under normale forhold gjør de liten skade. De kan likevel oppleves som ekle og ubehagelige.
  • Skjeggkre er nattaktive og kan ofte ses når man slår på lyset om morgenen.
  • Limfeller kan benyttes for å avklare om det er skjeggkre.
  • Det er viktig å støvsuge ofte og ha godt renhold. Siden skjeggkreet har en lang utviklingstid fra egg til voksent individ (opptil 3 år), kan jevnlig og grundig støvsuging redusere problemet betraktelig.

Kilde: Norsk hussopp-forsikring

Artikkeltags