Gå til sidens hovedinnhold

– Hvem stopper mobbingen?

Unge røster mot mobbing på Gran ungdomsskole

Artikkelen er over 6 år gammel

Antimobbehelten Kristian Sætre leverte sitt svar på spørsmålet til ungdomsskoleelevene onsdag.

GRAN: 18-åringen fra Årnes, som før jul ble kåret til årets forbilde i prisutdelingen «Norske helter» på TVNorge, holdt foredrag for rundt 270 elever i gymsalen. Med seg hadde han samarbeidspartner i organisasjonen «Oss mot mobbing», Ada Grambo (19)

– Du kan være en helt

Den unge mannen som for tre år siden bestemte seg for å stå opp mot mobbingen han så medelever bli utsatt for, mener det er én hovednøkkel til å få bukt med mobbing.
– Det er ikke lærerne eller foreldrene som kan sette stopper. Det er deg selv. Som enten kan bestemme deg for å slutte å mobbe, eller strekke ut en hånd til den du ser blir mobbet. Du trenger ikke kunne fly eller løfte hus for å være en helt, sa han.
Grambo forklarte at hun selv opplevde mobbing som yngre.
– Vi mister mange bra mennesker til mobbing. På foredragene våre til nå har vi fått høre sikkert 500 forskjellige grunner til hvorfor folk blir mobbet. Det er viktig at barn og unge ser at det er greit å være annerledes, og at verden ville vært veldig kjedelig om alle var like, sa hun.

– Kjente oss igjen

Alle tre trinn ved ungdomsskolen lyttet oppmerksomt til foredragsholderne. Etter endt seanse fikk Hadeland en prat med ledelsen i elevrådet.
– Det er viktig at vi får høre hva mobbing kan gjøre med mennesker. Og at det som kan være ment som tull fra én, kan oppleves sårende for mottakeren, sa 10-klassing og nestleder Tove Kristine Martinsen (15).
– Vi kjente oss igjen. Eksemplene deres ga et godt inntrykk av hvordan det faktisk er, sa elevrådsleder Emilie Lindberg Glosli (15).
Jentene er enige i at det bør være slik at alle bør kunne være seg selv, også i skoletiden.
– Det er nok likevel slik at mange ikke tør skille seg for mye ut. Det har blitt mindre fysisk mobbing siden jeg startet for tre år siden. Men det er en del stygg språkbruk, mente Martinsen.
– Vi i elevrådet har en runde i klassene hver termin hvor vi forteller at det ikke er kult å mobbe. Elevene i 8. klasse inngår også et moralsk løfte om å ikke mobbe når de starter ved skolen. Jeg vet ikke om noen som ikke har skrevet under på det, sa Martinsen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.