Gå til sidens hovedinnhold

– Bruk «huet» når dere er på nett

15 prosent av alle barn og unge opplever digital mobbing

Artikkelen er over 5 år gammel

Oppfordringen var klar da antimobbeturneen «Bruk Hue» var på besøk på Gran ungdomsskole mandag.

Gran: – Det viktigste er ikke hva du gjør, men at du gjør noe hvis du opplever mobbing. Si fra, bry deg om andre. Hvis du ikke gjør noe, er det som å si at du synes mobbing er helt greit, sa foredragsholder Ole R. Vestøyl til lydhøre og engasjerte 6. og 7. klassinger fra Grymyr, Sanne, Trintom og Jaren.

Senere på dagen var salen fylt av elever fra ungdomsskolen, og på kvelden var foreldrene invitert.

Seks timer på nett daglig

Vestøyl nevnte en fersk undersøkelse som viser at barn og unge i alderen 9 til 16 år bruker over seks timer på internett hver dag.

– Det er mange fordeler med nett og mobil, men også en del utfordringer som følger med den nye teknologien. Vi gjør mye på nettet, og all digital kommunikasjon setter spor. Det blir der for alltid, så det er veldig viktig å bruke «huet». Den beste måten å prate med andre på, er ansikt til ansikt. Da ser du de andre, hvem de er og hvordan de har det. Husk at det finnes en del syke folk der ute som utgir seg for å være andre enn de er. «Kule-Pål» på 15 kan i realiteten være «Sleipe-Pål» på 42. Det er også lettere å ty til grovere og styggere språk i en melding enn ansikt til ansikt, sa han.

– Ikke del passordet ditt

Vestøyl viste en film der politiet påpekte at det er ulovlig og dermed straffbart å sende en melding som sårer andre. Å sende slikt fra noen andres telefon eller pc er å betrakte som identitetstyveri, og dermed en skjerpende omstendighet.

– Man kan ikke si etterpå at man bare kødda. Dessuten kan vi tro at vi er anonyme på nettet, men vi legger alltid igjen elektroniske spor. Det er også verdt å merke seg at den som mobber andre ofte får problemer senere i livet, sa han.

Vestøyl kom også inn på ulempene ved å fortelle passordet sitt til andre. Han viste en film hvor en videosnutt blir manipulert og spredd på nettet i en rasende fart, og hvilke konsekvenser dette kan få.

– At vi kan hverandres passord er et problem. Venner kan bli uvenner, og det kan bli slutt mellom kjærester. Mobbing oppstår ofte når vi er sjalu, har problemer eller behov for å markere oss. Jeg sammenligner passord med tannbørsten: Ikke lån den bort! sa Vestøyl.

– Venninne ble mobbet

Tre av 7. klassingene fra Grymyr syntes det var et spennende og lærerikt foredrag.

– Vi har ikke opplevd nettmobbing selv, sa Lene Marie Jensen, Torill Skute og Jardar Elias Velsand Myrdal.

– Men jeg hadde en venninne som ble mobbet, og det var ikke noe hyggelig, la Lene Marie til.

Fakta

65.000 barn og unge i Norge opplever nettmobbing.

Bruk Hue er utarbeidet av Telenor, Kors på halsen (Røde Kors), Barnevakten og Medietilsynet. Målet er å bekjempe denne mobbingen.

Siden 2009 har Bruk Hue besøkt 700 ungdomsskoler og snakket med 200.000 barn og 40.000 foreldre om digital mobbing og nettvett.

Nytt av året er det at Bruk Hue også besøker 6. og 7. trinn.

Kommentarer til denne saken