Nå legger isen seg – men vær forsiktig!

KORSVANNET: Ketil Edvardsen fra Harestua var ute på skøyter på Korsvannet i Lunner søndag. – På denne tida er det fullt sikkerhetsutstyr som gjelder, sier han til Hadeland.

KORSVANNET: Ketil Edvardsen fra Harestua var ute på skøyter på Korsvannet i Lunner søndag. – På denne tida er det fullt sikkerhetsutstyr som gjelder, sier han til Hadeland. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Med kuldegradene de siste dagene er det også tid for is på lokale vann. Det innbyr til bruk, men vær forsiktig.

DEL

Ketil Edvarsen fra Harestua er en av mange som liker å bruke naturisen som legger seg på lokale vann vinterstid. Søndag var han ute på Korsvatnet i Lunner kommune for å prøve skøytene.

– Turer på isen nå krever fullt sikkerhetsutstyr, sier han til Hadeland.

På varsom.no finner du isvarsler for hele landet. Det advares mot å ferdes på tynn is uten nødvendig kunnskap.

– Det er viktig å huske at det finnes mange med god iskunnskap og sikkerhetsutstyr som ferdes trygt på svært tynn is. Uten tilsvarende kunnskap og trening i bruk av sikkerhetsutstyr må du ikke følge dem, heter det på varsom.no.

Is på små vann

For islagte småvann i østlandsområdet gjelder nå følgende varsel: Det blir kaldere og isen legger seg i lavlandet på de små vannene. Det blir nå skøytemuligheter på mange vann. Bruk sikkerhetsutstyr og vær flere sammen. Du må forvente variasjoner i istykkelsen og være forberedt på plumping.

– De minste vannene vil islegges først, deretter grunne partier på litt større vann. I lavlandet forventer vi ennå ikke islegging på vann større enn cirka 2 km, heter det.

Ispigger og tau

I Norge islegges de aller fleste vann i løpet av vinteren. Vannene innbyr da til fritidsaktiviteter som skøyteløping og isfisking. I tillegg er de ofte den raskeste og enkleste veien for en skiløper.

– Vi anbefaler minst 10 cm stålis før man går på isen. Med sikkerhetsutstyr, trening på redning, og flere ifølge, kan man strekke grensen nedover mot 5 cm, men da øker sannsynligheten for å gå gjennom betydelig, advarer en på isskolen.

På varsom.no heter det at det dessverre ennå ikke er kultur for å bruke selv det enkleste sikkerhetsutstyr, med unntak av isfiskere og de mest seriøse turskøyteløperne.

– Vi vil jobbe for at ispigger rundt halsen og tau tilgjengelig blir like selvfølgelig som å bruke hjelm når en sykler.

På langtidsvarselet er det meldt varmegrader mot slutten av uka.

Artikkeltags