I fjor flyttet jeg til Lunner fra Majorstua i Oslo. Oslo har mange sosiale møteplasser, kafeer, små torg, parker, og mange fine uterom. Bevisstheten om nødvendigheten av sosiale møteplasser har vokst, og blitt en viktig del av videre utforming av byen.

Når vi reiser til Italia, Kroatia, eller Paris oppsøker i hvert fall jeg en kafé på et torg for å følge med på folkelivet, nyte en kaffe i le for vind, selv på vinterstid.

I dag måtte jeg ut handle, og kjører ned til Kiwi, og nybygget, som jeg ser omtalt som noe vi kan glede oss til, får jeg nesten sjokk. Regionsjef er euforisk i beskrivelsen av 100 nye parkeringsplasser, og bygget, men jeg ser bare noe av det styggeste bygget jeg noen gang har sett. Jeg kommer hjem, begynner å google Kiwi's byggeskikk, og finner noen eldre artikler om Kiwi på Hadeland. Jeg leser at lokale politikere har begynt å ta arkitektur på alvor, stiller krav til utbyggerne. Det var i 2011.

Hvilke krav er stilt til Kiwi på Roa? Her oppe jeg bor ser jeg hvor flinke folk er med hagene og husene sine, alt er velstelte. Vakre blomsterbed beriker hverdagen. Hva har de gjort galt for få slik uvennlig arkitektur i sine nærområder? Går det ikke an å få stoppet den forferdelige utbyggingen, skape menneskevennlige møteplasser?

Bunnpris, Europris, og Kiwi burde gå sammen om å bygge et torg, skape trivelige uterom og møteplasser som kunne bidra til mer trivsel, mindre ensomhet, og gode estetiske opplevelser. Folk på Roa, og ellers på Hadeland fortjener bedre. Politikere må begynne å ta mer ansvar for hvordan våre steder utformes. Roa er ikke et sted man vil sitte å nyte en kaffe, og se på folkelivet, slå av en prat.

Det lille lokale butikkområdet bidrar bare til depresjoner uansett hvor mange tilbud på toalettpapir og frossenvarer de har. Still krav til utbyggere! Bruker de økonomi som argument, er det bare å gjøre lokalene mindre. Det krever også mindre strøm. Kiwi må stoppes i sin ødeleggelse av små tettsteder rundt omkring i Norge.