(GD): Simen Almås var ute på gårdsplassen hjemme på Gjøvik. Som gutter flest var han nysgjerrig og skulle prøve å lage røykskyer ved hjelp av bensin. Men plutselig eksploderer det. Brennende bensin spruter over hele Simen.

– Det første jeg tenkte var at «nå dør jeg». Hele kroppen min står i fyr. Jeg kaster meg ned på gressplenen og begynner å rulle rundt. Heldigvis klarer jeg å slukke flammene og løper til nabohuset der moren min er. Skriket fra mamma kommer jeg aldri til å glemme, forteller Simen.

Moren trekker Simen inn i dusjen. Klærne er brent bort og den syntetiske T-skjorta til Simen har smeltet inn i huden.

– I dusjen ser jeg at huden min renner av og tetter igjen sluket, forteller 25-åringen.

Svevde mellom liv og død i 12 dager

Ambulansen kommer, så blir alt svart. Familien får beskjed om at det ikke er sikkert han overlever. Simen legges i kunstig koma i tolv dager. Han har forbrent halve kroppen. Kun halvparten av dem som forbrenner så store deler av kroppen overlever.

– Da pappa kjører rullestolen min bort til speilet og jeg ser meg selv så ser jeg en annen. Jeg tenker at jeg aldri kommer til å få kjæreste igjen. Jeg ikke vil leve mer, sier Simen.

Ville ikke være den det er synd på

Etter flere måneder på sykehus og mange operasjoner flytter Simen hjem igjen. Han begynner gradvis på skolen samtidig som moren pleier han hjemme.

– Det var en veldig tøff tid. Jeg ville jo ikke være den det var synd på. Jeg ville være en tøff 13-åring, sier han.

Simen får en nerveskade i beinet og kan ikke lenger spille fotball med gutta. Han gjør alt for å ikke vise at er brannskadd. Han graver seg lenger og lenger ned. Først etter ett år begynner han å få håp om at det er mulig å leve videre.

– Etter at jeg kom ut fra sykehuset måtte kroppen læres opp til å gjøre hverdagslige ting. Å trene ga meg etter hvert en mestringsfølelse og sammen med familien fikk jeg troen igjen, sier Simen.

LES OGSÅ:

Vil lære andre å takle livet

I 2011 opplever Simen nok en krise. Han er en av dem som overlever Utøya. Nå bruker han tiden sin på å reise rundt og inspirere unge og voksne til å takle kriser. For kort stund siden holdt han foredrag på Otta.

– Mange unge tror at livet skal være en stadig opptur. Men det er like naturlig å ha det vanskelig som å ha det bra. Vi møter på mange utfordringer i livet og den ene krisen er ikke verre enn den andre. Jeg ønsker å vise unge og voksne at det er lurt å ta kontroll over det som er vondt i stedet for å la det ta kontroll over deg, sier Simen.

40 brannskadde samlet på Lillehammer

25-åringen strutter av livslyst. I dag er han ikke redd for å vise fram brannskadene.

– Problemet mitt var ikke kroppen min, men tankene om den. Mange unge og voksne blir aldri fornøyd med utseendet sitt. De tar operasjoner og slanker seg, men det hjelper ikke. Ofte sitter problemet i hodet. Jeg vil vise unge og voksne at vi må akseptere den kroppen vi har, sier Simen.

Simen er en av 40 brannskadde som var på Lillehammer i helgen og deltok på Norsk Forening For Brannskadde sin årlige samling Burn Camp. Deltagerne fikk blant annet se filmen Ildens Ansikt som hadde Norgespremiere på Lillehammer. Filmen er basert på en ekte historie om en fransk brannmann som må finne tilbake til livet etter å bli brannskadet.

– Mange brannofre lever med en stor skam. Det er tøft å reise seg igjen etter store skader. Foreldre bærer på stor skyldfølelse. Men ved å møte andre i samme situasjon blir det enklere å tolerere det som har skjedd og gå videre. Hvert år får rundt 15 000 personer medisinsk behandling for brannskader. Halvparten av dem er barn, sier Monica Hansen i foreningen.

Hvert år skader rundt 700 personer seg så kraftig at de blir lagt inn på sykehus og spesialsykehus. 80 prosent av barna som får brannskader blir skåldet av varm væske som for eksempel vann. 50 prosent av de voksne får brannskader som følge av flammer.

For ett år siden besøkte han Harestua skole, hvor han trollbandt 160 elever.