Slik reduserer de bruk av plast i Marka barnehage

Av
DEL

Ditt Hadeland Marka barnehage har vært Miljøfyrtårn helt siden 2011, som eneste bedrift under organisasjonen Gran kommune.

Hvordan jobber de bevisst med å spare miljøet?

LES OGSÅ: HRA har fastsatt søppelgebyrer for neste år

Ikke mer engangsservise

– Vi leter hele tida etter måter vi kan forbedre oss på når det gjelder miljø, blant annet hvordan vi kan redusere plastforbruket vårt. Det forteller styrer Gudrun Skiaker og barne- og ungdomsarbeider Bente Haagensen (som også er miljøansvarlig i barnehagen).

Noen tiltak de har gjort i Marka barnehage er å:

  • ikke bruke engangsservise, ikke inne i barnehagen eller ute på tur
  • ikke bruke blå plastsokker for foreldre som henter eller andre besøkende
  • fjerne vanndispenser med plastkrus
  • innføre gjenbruksposer for å ta med klær til barna fram og tilbake mellom hjem og barnehage
  • legge vått tøy enten i de vanlige posene til barna, eller bruke plastposer som de får levert brød i om igjen
  • bruke gjenbruksposer eller pappesker når de handler
  • kjøpe inn sandkasseleker produsert av sukkerrør, i stedet for plast
  • unngå bruk av glitter og ballonger
  • bruker mye natur- og gjenbruksmaterialer

– I stedet for å ta med oss engangsservise på tur, bruker vi et annet servise i plast – som vi kan bruke om og om igjen. Det er ikke så praktisk å ta med porselen eller glass i tursekken, sier Bente.

Tror det er mer plast å spare

Både Gudrun og Bente mener det må være mulig å redusere plastforbruket i enda større grad. For eksempel ved å undersøke hva slags produkter en kjøper inn og hvordan disse er pakket.

– Innimellom synes vi vel at produkter vi kjøper er pakket vel godt inn. Som lamineringsark. De er laget av plast, pakket inn i plast, så papp og deretter plast igjen. Hvis en bestiller mange om gangen, er kanskje pakkene pakket enda en gang til i plast utenpå der? lurer Gudrun.

Hun mener vi som kunder bør kunne forvente at også leverandørene tar et ansvar for å redusere bruken av plast der det ikke er nødvendig.

Bevisst sortering av søppel

I Marka barnehage er de skikkelig flinke til å sortere søppel. Ikke bare sorterer de, men de sjekker hvis de er usikre på hvor noe av søppelet skal.

– Da klikker jeg meg inn på nettsidene til Hadeland og Ringerike avfallsselskap (HRA) og skriver inn det jeg skal kaste. Det er lettvint og tar ikke veldig lang tid, sier Bente.

Noen ganger er det lett å bli i tvil om hva som skal hvor.

– For eksempel kan korken til en pose med yoghurt kastes i plasten, mens posen er «blank» på innsiden og må derfor kastes i restavfallet, forklarer Bente.

En del av det å være Miljøfyrtårn, er at bedriften sender inn rapport hvert år for å vise at de jobber miljøbevisst. Noe av det de rapporterer om, er nettopp bruk av plast og hvor mye søppel de kaster.

– Derfor har vi to uker hvert år hvor vi veier alt vi kaster. Det gir oss en god pekepinn på hvor mye søppel vi produserer her i barnehagen, sier Bente.

Flere miljøtiltak

Gjennom å være et Miljøfyrtårn får de ansatte i Marka barnehage gode råd og tips om hvordan de kan bli mer miljøvennlige. Det handler ikke bare om håndtering av søppel og bruk av plast.

– Bygningsmessig er det ofte mye å hente. For eksempel har vi i Marka fått automatiske lys og vannkraner. Det bidrar til at vi har redusert forbruket av strøm og vann. I tillegg er alle lyspærer skiftet til LED, forklarer Gudrun.

I barnehagen har de, gjennom dugnad med foreldrene, fått på plass grønnsakshage hvor de dyrker grønnsaker, frukt og bær.

Får med barna i miljøarbeidet

Holdningsskapende arbeid er en viktig del av miljøarbeidet i barnehagen. Derfor har de i Marka et eget årshjul med aktiviteter for barna.

– Vi har en egen miljøuke om høsten, vi lærer barna å sortere søppel, ikke bruke for mye strøm og vann, å plukke søppel når vi er ute på tur. Vi oppfordrer også barna til å tegne på begge sider av arket, forklarer Bente og Gudrun.

De store barna i barnehagen får erfaring med kompostering av matavfall, gjennom bruk av Bokhashi-bøtter. Her blir matavfallet omdannet til jord, som barnehagen bruker i grønnsakshagen.

I foreldremøtet om høsten oppfordrer de også foreldre til å være gode rollemodeller for barna, spesielt når det gjelder å sortere søppel.

Du kan lese mer om hva det innebærer å være Miljøfyrtårn på stiftelsen Miljøfyrtårns egne nettside.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken