Gå til sidens hovedinnhold

«Som om vi bar et barn varsomt på armen»

Artikkelen er over 1 år gammel
Ditt Hadeland

I mai er det 75 år siden frigjøringen av Norge. Det er vi mange som har sett fram til å feire. Men i lys av koronavirusets herjinger, tør vi allikevel ikke lenger å opprettholde de opprinnelige planene.

Derfor spør jeg meg selv: Kanskje kan det vi hadde planlagt å gjøre gi ekstra inspirasjon og ståpåvilje til å nedkjempe det virus som i disse dager preger oss fra innerst til ytterst.

Hadeland kirkeakademi hadde i samarbeid med Hadeland litteraturforum planlagt et større arrangement i Hadeland kultursal 7. mai på kvelden. Det er nå flyttet til 15. oktober.

Her ønsket vi å gi plass til mye av den lyrikken som holdt motstandsviljen oppe blant det norske folk gjennom hele krigen. Både Arnulf Øverland, Inger Hagerup, Nordahl Grieg og Halldis Moren Vesaas skulle få plass der. Vi har satt «Lyrikk for fred» som tittel på arrangementet. For vi vil vise «hvordan lyrikk kan være et viktig våpen i kampen for fred» På samme måte mener jeg at noen enkle poengterte linjer kan gi oss hjelp til å holde fast på alt det fine vi gjerne vil at Norge skal komme tilbake til når denne krisen er tilbakelagt.


Nordahl Griegs vakre dikt «Til ungdommen» får du her første og siste vers av. Jeg synes de sier på en god måte hvordan vi må forholde oss til situasjonen slik den er i verden i dag og ta tak i det derfra. Håpet vinnes ikke bare ved festtaler alene. Håpet vinnes om vi går inn i virkeligheten sammen, «som om vi bar et barn, varsomt på armen.»

Kringsatt av fiender, gå inn i din tid!
Under en blodig storm – vi dig til strid!
Kanskje du spør i angst, udekket, åpen:
hvad skal jeg kjempe med, hvad er mitt våpen?

Dette er løftet vårt fra bror til bror:
vi vil bli gode mot menskenes jord.
Vi vil ta vare på skjønnheten, varmen –
som om vi bar et barn varsomt på armen!

Kommentarer til denne saken