Gran: – Dette er andre året jeg jobber i hjemmetjenesten og da jeg startet i fjor sommer hadde jeg egentlig aldri hatt foten min innenfor helsevesenet, forteller Line Dyrud (21).

Likevel var det noe ved denne sommerjobben som fristet.

– Etter å ha jobbet fire år på Hadeland Glassverk, hadde jeg lyst til å prøve noe nytt. Da flere av vennene mine anbefalte hjemmetjenesten, falt valget her, forteller hun.

Dyrud studerer til vanlig økonomi i Sogndal og er hjemme på Hadeland i sommerferien. Hun forteller at hun trives godt med sommerjobben.

– Jeg liker veldig godt at å komme meg ut istedenfor bare å være inne. Samtidig synes jeg det er fint at jeg kan være med å gjøre andres hverdag bedre, forklarer hun.

Vil bli sykepleier

Anette Stokke (19) har sin første sommer i hjemmetjenesten og høster inn erfaring til senere studier.

– Til neste år skal jeg søke sykepleierutdanning, så jeg tenkte at det var fint å kunne bli kjent med helsevesenet allerede nå, sier hun.

Men jentene forteller om utfordringer med jobben også.

Variert hverdag

– Alle brukerne er jo forskjellige med forskjellige behov, og det kan være vanskelig som ufaglært å huske på hva hver enkelt skal ha og hva de trenger. Men vi har fått veldig god opplæring så det går som regel greit, forteller jentene.

Arbeidsoppgavene deres kan også variere.

– Vi gjør alt fra stell, gir medisiner, dryppe øyer og skifte anostomi til å lage mat. Men vi er ikke sykepleiere så vi får ikke lov til å sette sprøyter, forteller jentene.

Pasientgruppene varierer fra eldre til mennesker innenfor psykiatrien.

– Det som er litt skummelt er å tenke på at vi ikke vet hva som møter oss på andre siden av døra. Vi kan faktisk komme hjem til noen som har dødd. Men dette er noe vi i hjemmetjenesten har snakket en del om, forteller Dyrud.

– Man må også være flink til å ikke ta med seg tanker og bekymringer hjem, sier Stokke.

– Det hender jeg synes det er litt vondt å reise fra brukerne når vi er ferdige med det vi skal. For noen så er jo disse besøkene de eneste menneskene dem ser i løpet av dagen, sier Dyrud.