Sommeren har åpnet.

Med lukten av sprit på hendene, sitter jeg i kveldsola og reflekterer over dagens hendelser.
Sommeren har åpnet.

Koronaviruset stengte oss inne. Alt stoppet opp. Nå kjører vi forsiktig i gang igjen, med sprit på hendene og tilstrekkelig avstand. Vi skriver oss inn i manntall, holder oss lojale til smittevernregler og smiler.

I dag har jeg vært på åpning av sommersesongen på Granavollen og på Sysselgården. Jeg vender ansiktet mot kveldsola og sier takk. Sommeren har åpnet.

Dagen møtte meg med utstillingen «Tro, håp og kjærlighet» på Sysselgården, en utstilling med røtter i håndverk, kulturhistorie og personlig historie. Anbefales!

Koronaviruset satte oss alle på prøve. Hvem eller hva skulle vi tro på? Var det håp om å se våre gamle og kjære slektninger igjen? Dette er bekymringer jeg vet mange har hatt siden midten av mars, ikke bare jeg. Det var vår, men nå har sommeren åpnet.

Hele Norge har hørt om Granavollen. Vår regjering, som har ledet oss gjennom krisen, skrev sin erklæring her bare ett år og to måneder før vi ble stengt inne. Lite visste regjeringsmedlemmene, da de sto smilende på trappa, hvilke enorme beslutninger de skulle bli enige om denne våren, helt på tvers av partipolitikk.

Som husflidsinteressert måtte jeg finne ut hva Granavollenerklæringen skriver om kultur.

Under punkt 10 leser jeg:
«Kunst og kultur er ytringer med samfunnsbyggende kraft, og kulturpolitikken skal bygge på ytringsfrihet og toleranse.» Senere under samme punkt står det: «Kulturen skal være fri, med personlig engasjement og frivillighet som grunnlag»

Hadeland Husflidslag var en del av frivilligheten på Hadeland som sydde smittevernfrakker. Under åpningen i Kommunehuset på Granavollen i dag fikk de sin velfortjente takk. Var ikke dette samfunnsbyggende kraft?

I kommunehuset kunne jeg ta kirketekstiler i øyesyn, beundre den utdøende husflidsteknikken «Sprang» , nyte vakre malerier på veggene og ikke minst fryde meg over den vakre Hadelandsbunaden, både på en lys levende modell som gikk smilende i all sin skrud i sommervarmen, og på utstillingen som var satt opp. Og jeg kan glede meg over Hadeland Husflidslags planer om å gi mange mulighet til å lære og sy denne flotte bunaden i tiden som kommer. Sommeren har åpnet, det er snart syskrinet og kursene våre også. Følg med!

Årets sommerutstilling i «Glasslåven kunstsenter» heter «Fra balkongen.» Hvor mange har ikke vært tvunget til å oppholde seg nettopp her, på balkongen, og bare vinke over til naboen? Ikke bare her på Hadeland, men verden over.

Granavollen er så mye. Granavollen er så vakker. Dere som ikke har vært her, må takke Koronaen og pålagt Norgesferie og oppleve. Sommeren har åpnet.

Steinhuset var også åpent i dag, men tiden strakk ikke til. Men en prat med Steinhusets venner kunne berolige meg med at avlyste konserter snart settes opp igjen. Jeg gleder meg.
Og jeg gleder meg enormt til avdukingen av «Bildentekstilet», som etter planen skal pryde veggen i Steinhuset neste sommer.

Da skal vi igjen kunne si: «Sommeren har åpnet»