Hakadøl risikerer tre års fengsel etter søppelkaoset i Oslo

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag starter rettssaken i Follo tingrett mot Veireno-sjef Jonny Enger, opprinnelig fra Hakadal.

DEL

Enger er blant annet tiltalt for å ha latt ansatte kjøre tunge søppelbiler rundt i gatene etter å ha vært på jobb i opptil 17 timer i strekk.

Tiltalen gjelder i alt ti brudd på arbeidsmiljøloven, i Vestfold fra oktober 2015 til november 2015 og i Oslo fra oktober 2016 til januar 2017. I seks av tiltalepunktene mener aktor at det er særlig skjerpende omstendigheter, melder NRK Østlandssendingen.

Strafferamma for særlig skjerpende omstendigheter er tre års fengsel.

– I denne saken har påtalemyndigheten reist en tiltale. Det betyr jo at vi mener saken ikke kan avgjøres med en bot, sier politiadvokat Daniel Sollie til NRK.

Rettssaken omfatter også VT-Gruppen som eide Veireno.

Tok utbytte

Enger tok ifølge DN 8,7 millioner kroner i utbytte fra morselskapet i fjor.

Engers selskaper er samlet i morselskapet Mece Invest, som ifølge Dagens Næringsliv har hatt et negativt resultat etter skatt for første gang siden 2011. Omsetningen i selskapene holder seg jevnt med året i forveien på totalt rundt 218 millioner kroner, men det er altså store tap, særlig i 2017. Tapet på renovasjonsselskapet Veireno har vært 22 millioner de to siste årene.

– Det er søppelet som nesten har tatt livet av oss. Det har nesten tatt livet av meg som forretningsmann og selskapet, sier Johnny Enger til avisen.

Mece inkluderer store deler av selskapene Veitransport as, Østkran as og Akershus tungbilservice as og tidligere også Veireno, som nå er konkurs. Oslo kommune krevde 82 millioner kroner etter konkursen, men kravet ble ikke innfridd. Den totale underdekningen i boet var på 167 millioner kroner.

I 2016 tok Enger ut utbytte på 25 millioner kroner, i fjor tok han ut utbytte på 8,7 millioner kroner pluss lønn på 1,8 millioner kroner, selv om det var tøffe tider. Han forklarer det med at han la mer penger inn i Veireno og renovasjonen i Oslo enn han har tatt ut i utbytte.

Senere gikk Reno Norden konkurs, noe som fikk konsekvenser på Hadeland:

HRA etablerer eget selskap for å kjøre søpla sjøl

LES OGSÅ: HRA vil fortsette å hente søpla selv

Artikkeltags