Krever tillatelse for å gå rundt juletreet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er trist at skolen gjør noe så fredelig til noe kontroversielt som krever ekstraordinær behandling.

DEL

(Siste) [Nettavisen] Slemdal skole i Oslo ber foreldrene svare på om barna skal delta på skolens julearrangement og å gå rundt juletreet.

«Siste skoleuke før jul skal alle klassene gå rundt juletreet i skolens atrium. Vi ber dere derfor krysse av for om dere ønsker at deres barn skal delta på dette eller ikke,» står det i brevet.

Svarfristen er 1. desember.

Nettavisen har snakket med skolen som forteller at det er første gang de ber om juletre-tillatelse.

Frps vara på Stortinget, Geir H. Karlsen, er opprørt.

- Det er trist at skolen gjør noe så hyggelig, tradisjonelt og fredelig som å gå rundt juletreet til noe kontroversielt som krever ekstraordinær behandling, sier Karlsen til Nettavisen.

Han forteller at han er far til to på skolen og at de naturligvis skal gå rundt juletreet.

Men Karlsen minner om at ifølge opplæringsloven «skal skolen utvide kjennskap og forståelse for den nasjonale kulturarv».

- Julefeiringen er vel det mest grunnleggende tradisjonelle og felles vi har i Norge, mener han.

- Bekymringsfullt

Geir Karlsen reagerer på skolens praksis.

Slemdal skole i Oslo ber foreldrene svare på om barna skal delta på skolens julearrangement og å gå rundt juletreet.

Slemdal skole i Oslo ber foreldrene svare på om barna skal delta på skolens julearrangement og å gå rundt juletreet.

- Det er ikke et argument at julen er «for kristen», mener Karlsen og viser til at opplæringen skal også bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv.

Han er bekymret over utviklingen:

- Vi ser en bekymringsfull tendens blant overforsiktige rektorer at vanlige, gode norske tradisjoner blir noe farlig og følsomt. Ingenting tyder på at innvandrerne er så sarte som rektorene.

- Dette er ikke å vise respekt for andre, det er kulturell selvutslettelse, og vi kan ikke møte andre kulturer ved fornekte vår egen, sier politikeren.

Han åpner for at det er ulike meninger om saken:

– Jeg aksepterer fullt ut at de som mener juleavslutning er upassende skal få fritak, men det er helt unødvendig å lage et alvorlig byråkrati rundt dette. På en stor skole er det sikkert noen som glemmer å levere skjemaet, og jeg syntes veldig synd på de barna som da blir stående utenfor.

Vil ikke støte noen

Nettavisen har snakket med rektor på Slemdal skole, Vegard Kjesbu, for å høre skolens syn på saken.

- Etter den innstrammingen som kom i fjor fra Utdanningsdirektoratet, så tolker vi paragaraf 2-3a i Opplæringsloven slik at enkelte kan oppfatte det å gå rundt juletreet som utøvelse av religion. Vil vil ikke støte noen, sier Kjesbu til Nettavisen. 

- Jeg har også lest denne tolkningen, og den omhandler kun gudstjenester og har ingenting med å gå rundt juletreet å gjøre. Så her mener jeg skolene er sarte og overforsiktige, avslutter Geir Karlsen. (ANB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags